Прогресивний імідж чи "головний біль": що таке "зелений офіс" та як він працює

Прогресивний імідж чи "головний біль": що таке "зелений офіс" та як він працює

Олена Бережнюк

Лише кілька компаній в Україні змогли пройти сертифікацію за стандартом

Поняття "зелений офіс" може викликати досить різні асоціації. Якщо ввести цю фразу в пошуковику, він видасть безліч майже одноманітних зображень офісів у яких багато світла, вільного простору та зелених рослин. Але "зелений офіс" – це не просто офіс з рослинами, це значно складніша система. У 2012 році був створений навіть окремий стандарт "СОУ.ОЕМ 08.036.067:2012 Зелений офіс. Екологічні критерії та метод оцінювання життєвого циклу".

ЕкоПолітика вирішила розібратися, у чому він полягає та чи можуть "зелені офіси" поширитися в Україні.

Що таке зелений офіс?

Загалом "зелений офіс" – це система, що передбачає раціональне використання ресурсів та зменшення негативного впливу на довкілля. Складається вона з багатьох елементів.

  1. Збереження енергії:
  • Енергоощадні електронні прилади та освітлювальні елементи;
  • Датчики руху;
  • Світло та прилади необхідно вимикати, коли у них нема потреби;
  • За можливості, використовувати відновлювані джерела енергії.
  1. Збереження водних ресурсів:
  • Встановити прилади обліку води;
  • Контролювати справність сантехніки.
  1. Теплозбереження:
  • Утеплення приміщення;
  • Заміна вікон та дверей (на ніч їх варто закривати шторами чи жалюзі);
  • Встановлення терморегуляторів на батареях;
  1. Зелений друк:
  • Перехід на електронний документообіг;
  • Якщо є необхідність друкувати документи – користуватися двостороннім друком;
  1. Закупівлі:
  • Варто позбутися одноразових речей.
  • Канцтовари, папір, мийні засоби, меблі варто обирати, орієнтуючись на екологічні маркування;
  1. Поводження з відходами:
  • Зменшення кількості відходів;
  • Сортування сміття.

І це – ще не повний перелік.

"Зелений офіс — це перш за все система управління. – говорить заступник голови технічного комітету стандартизації ТК 82 "Охорона довкілля" Світлана Берзіна. – Тобто, вимоги до зеленого офісу повинні бути інтегровані в систему управління організації. Кожен працівник цієї організації має вносити свій внесок в досягнення певних цілей, для того, щоб відповідати певним показникам. Це питання ментальності у внутрішньому середовищі організації, робота з персоналом над постійним вдосконаленням і зміною звичок. Тоді вимоги зеленого офісу не будуть сприйматися як якесь обтяження і "головний біль".

У чому переваги зеленого офісу?

Головна перевага "зеленого офісу" для компанії – прогресивний імідж. Пройти сертифікацію за стандартом не так просто, тому якщо компанія все ж виконала всі умови – це безперечний плюс в очах партнерів та клієнтів.

Окрім цього, "зелений офіс" дає можливість зекономити кошти. Якщо компанія використовує менше світла, води, теплових ресурсів – це значить, що за ці послуги у кінці місяця прийдуть менші рахунки. Якщо відмовитися від використання одноразових речей, друкувати на обох сторонах листка паперу – у меншу суму обійдеться закупка. А якщо сортувати сміття і здавати сировину – це ще й принесе додаткові кошти.

Не менш важливий "зелений офіс" і для самих працівників, адже він безпосередньо зменшує негативний вплив на їхнє здоров’я. Загалом, робота в офісі – це низька якість повітря, шуми від техніки, підвищений електромагнітний фон, нестача денного світла, погана іонізація повітря, агресивне візуальне середовище та інше.

Як зазначає у одній зі своїх статей Берзіна, люди, які працюють у "зелених офісах", рідше скаржаться на хвороби, ніж працівники звичайних. Це довели австралійські науковці. Вони провели дослідження, під час якого проаналізували відповіді працівників, які працюють у "зелених" та звичайних офісах, щодо їхньої задоволеності та стану здоров’я. Опитування охоплювало 351 респондентів, які працюють у 10 екологічно сертифікованих ("зелених") офісах та 159 респондентів, які працюють у 11 звичайних офісах. За отриманими даними, працівники звичайних офісів суттєво частіше скаржилися на втому, головний біль, зниження уваги та біль у м’язах.

Хто вже впровадив "зелений офіс" в Україні?

Нам вдалося відшукати лише три компанії, які змогли пройти сертифікацію за стандартом. Це український офіс французького виробника шин Michelin та українські компаній ТОВ "Спецбудплюс" та ТОВ "Північно-Український будівельний альянс".

"Наша компанія розуміє важливість питань екології в сучасному світі та їхню особливу значущість для будівельних компаній. – зазначила під час вручення сертифікату заступник директора з радіаційної безпеки та охорони праці ТОВ "Північно-Український Будівельний Альянс" Світлана Демченко. – Це, в першу чергу, зменшення впливу на навколишнє середовище, раціональне використання ресурсів, оптимально комфортне та здорове середовище для працівників. Проходження екологічної сертифікації стало внеском у формування іміджу нашої компанії і черговим кроком на шляху до підтвердження екологічної і соціальної відповідальності бізнесу!"

Чому ж так мало компаній замислюється про відповідність екологічним стандартам? Берзіна пов’язує це з низькою екологічною грамотністю населення загалом:

"Коли я спілкуюся  з представниками японського бізнесу, чи з представниками європейських виробників і задаю їм питання: навіщо ви це робите, впроваджуєте зелені офіси, сертифікуєте екологічно свою продукцію? Вони дуже здивовано мені кажуть: з якої ви країни взагалі приїхали, звідки ви взялися, що задаєте такі дурні питання? Тобто, якщо ми не будемо цього робити, ми не будемо жити, ні як бізнес, ні як люди в цьому середовищі", – говорить експертка.

Чи будуть "зелені офіси" у держустановах?

Як розповідає Берзіна, зелений офіс може бути впроваджений у будь-яку організацію, навіть у державну. Зокрема у Німеччині "зелений офіс" існує і на рівні Бундестагу та урядових органів.

"Вони пишаються цим. І це створює ефект хвилі, коли суспільство, бізнес, дивлячись на гарні приклади органів влади, робить це самостійно".

Що ж до України, то у нас цей стандарт навряд чи скоро приживеться. Коли ми зверталися з запитами про можливість створення зеленого офісу до органів влади, які займаються екологічною політикою, далеко не усі розуміли, про що йдеться, та що саме вони могли б робити у цьому напрямку.

До прикладу, коли ми поцікавилися у Кабінеті міністрів про можливість створення "зеленого офісу" на їхній базі, наш запит перенаправили до Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. Який стосунок має Держенергоефективності до організації простору урядової будівлі – не зрозуміли ні ми, ні самі представники агентства.

Відповідь на запит ми все ж отримали. Щоправда, інформації про Кабмін у ньому не знайшли.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України відповіли більш конкретно та зазначили, що кроки на шляху до "зеленого офісу" у них є:

"Укладено договір щодо надання послуг з обслуговування адміністративних приміщень, який передбачає заміну люмінесцентних ламп на LED лампи, що мають вдвічі більшу світловіддачу при рівному енергоспоживанні, рідше виходять з ладу, повністю екологічно безпечні та мають значно меншу потужність електроспоживання. Крім того, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України уклало договір щодо надання послуг з прибирання, яким передбачено вимоги екологічних критеріїв на мийні засоби відповідно до стандарту ДСТУ ISO 14024".

Крім цього у Міндовкілля відзначили, що при закупівлях товарів встановлюють вимоги екологічної сертифікації та маркування щодо відповідності енергозберігаючих якостей, а також інформують персонал про екологічні аспекти можливого впливу їх роботи на рівень споживання ресурсів.

Заступник голови Комітету Верховної ради з питань екологічної політики та природокористування Олександр Маріковський на початку своєї каденції заявляв, що "зелений офіс" може з’явитися і у стінах їхнього комітету. Щоправда, втілити ідею поки не вийшло. Зі слів депутата, у всьому винен коронавірус:

"COVID. Доступ аудиторів до приміщень Шовковична 2 та 4 обмежено досі", – відповів Маріковський на своїй сторінці у Facebook.

Хоча багато компаній та державних установ періодично звітують про те, які успіхи вони мають у боротьбі за довкілля, на практиці обрати стандарт "зеленого офісу" та працювати за нами наважуються лише одиниці. Ймовірно, бізнес більше б цікавився цим стандартом, якби бачив перед собою приклад органів влади. Але те нерозуміння, з яким ми зіткнулися при підготовці матеріалу, яскраво демонструє: "зелені офіси" в держустановах явно не в пріоритеті. Тому поки вони існуватимуть у нас у формі винятків, а не правила.

Читайте також
Федерація роботодавців України презентувала Офіс зеленого економічного переходу
Федерація роботодавців України презентувала Офіс зеленого економічного переходу

Офіс є незалежним органом, який надає підтримку у впровадженні реформ, спрямованих на зелений перехід в Україні

Кабмін імплементував європейський регламент REACH щодо безпечності хімічної продукції
Кабмін імплементував європейський регламент REACH щодо безпечності хімічної продукції

Ухвалений документ стане важливим елементом нової національної системи управління хімічною продукцією, побудованої за європейськими стандартами

Очільник Міндовкілля має шанси зберегти посаду після оновлення уряду, – Железняк
Очільник Міндовкілля має шанси зберегти посаду після оновлення уряду, – Железняк

Народний депутат поділився інсайдерскою інформацією щодо вірогідних кадрових перестановок в уряді