Програма сталого розвитку України від експертів EBA: 10 основних кроків shutterstock

Програма сталого розвитку України від експертів EBA: 10 основних кроків

Маргарита Шевченко

Україні треба докласти значних зусиль, щоб пришвидшити імплементацію євроінтеграційних ініціатив

Європейська бізнес-асоціація презентувала Путівник Асоціації з реформ 2030 – комплексний стратегічний документ, який містить бачення бізнесу щодо необхідних реформ на найближчі 10 років. ЕкоПолітика проаналізувала документ у частині екології та сталого розвитку та пропонує своїм читачам коротко ознайомитися з ними (щоб прочитати документ повністю, доскрольте до кінця сторінки).

Україна вже задекларувала свої наміри щодо підтримки сталого розвитку та його цілей: ратифіковано Паризьку угоду щодо боротьби зі зміною клімату, підписано Угоду про асоціацію з ЄС, адаптовано ЦСР, озвучено прагнення стати учасником "Європейського зеленого курсу". За словами представників бізнесу, щороку прогрес виконання взятих у межах Угоди про асоціацію зобов’язань знижується.

"Відповідно до Звіту про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС за 2019 рік, підготовленого Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції, за 2019 рік поточний прогрес виконання Угоди про асоціацію з боку КМУ, Верховної Ради України, інших зацікавлених органів державної влади становив 50% від запланованого протягом року обсягу реалізації завдань. Загальний прогрес у сфері "Навколишнє природне середовище та цивільний захист" становить 29% і залишається на невисокому рівні протягом останніх кількох років. Тож, для того щоб зберегти позиції надійного економічного партнера ЄС, Україні треба докласти значних зусиль, щоб пришвидшити імплементацію таких ініціатив", — вказують автори документа.

РЕФОРМА ДЕРЖАВНОГО ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ Й ЕКОЛОГІЧНОЇ ІНСПЕКЦІЇ

Пропозиції EBA:

  • Ухвалити нову концепцію державного екологічного нагляду та контролю.
  • Встановити чіткий перелік повноважень і відповідальність представників органу, що здійснює державний екологічний контроль, за завдану шкоду внаслідок професійних помилок під час перевірок. Зокрема, передбачити чіткі показники ефективності роботи представників органу.
  • Забезпечити постійну фінансову підтримку діяльності органу за кошт Державного бюджету України.

РЕФОРМА ЦІЛЬОВОГО ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ ЕКОЛОГІЧНОГО ПОДАТКУ

Пропозиції EBA:

  • Забезпечити зарахування коштів екоподатку тільки до спеціальних фондів із розподілом 70% – місцеві бюджети, 30% – державний бюджет, а також розробити й ухвалити уніфіковану процедуру планування та фінансування природоохоронних заходів.
  • Розширити перелік видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів та які можуть фінансуватись за кошти зі спеціальних фондів. Це дасть змогу побудувати таку систему використання екологічних податків, штрафів і відшкодувань за шкоду, заподіяну довкіллю, яка буде спрямована суто на охорону довкілля.
  • Законодавчо закріпити можливість підприємствам зменшити нараховані суми екоподатку в розмірі до 70% від обчисленої суми екоподатку на суму витрат підприємства на освоєння (здійснення) капітальних інвестицій в необоротні активи та/або поточних витрат на охорону довкілля, спрямованих на реалізацію проєктів екологічної модернізації підприємства або інших природоохоронних заходів.

ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОЦЕДУРИ ОЦІНКИ ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ (ОВД)

Пропозиції EBA:

  • Розробити та імплементувати індивідуальний скринінг щодо необхідності проходити процедуру ОВД, яка замінить автоматичний підхід до визначення видів діяльності, які потребують здійснення ОВД.
  • Розробити та запровадити галузеві рекомендації або стандарти для розроблення звіту з ОВД та післяпроєктного моніторингу.
  • Створити умови для отримання висновків з ОВД для проєктів, реалізація яких відбувається на території Смарагдової мережі.
  • Чітко визначити поняття "значний негативний вплив на довкілля", яке нині розуміється компаніями по-різному. Наприклад, можна уточнити, що "значний негативний вплив на довкілля" – це вплив, який перевищує гранично допустимі норми тощо.
  • Передбачити процедуру "мовчазної згоди": якщо протягом визначеного терміну Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України не надало негативного висновку з ОВД, він автоматично вважається позитивним.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСТУПУ ДО АКТУАЛЬНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ  ТА ЦИФРОВІЗАЦІЯ ПОСЛУГ У СФЕРІ ЗАХИСТУ ДОВКІЛЛЯ 

Пропозиції EBA:

  • Сприяти реалізації розпочатої реформи цифровізації екологічних послуг і створення електронних баз даних, що допоможуть підвищити прозорість у сфері довкілля та можуть бути використані для формування екологічної свідомості у громадян.

ВПРОВАДЖЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ ТА ПЕРЕХІД ДО ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ

Пропозиції EBA:

  • Ухвалити рамковий закон про управління відходами відповідно до європейських норм.
  • Розробити й ухвалити секторальні закони та регіональні плани управління відходами.

ЕКОНОМІЧНІ СТИМУЛИ ДЕРЖАВИ У ВИКОРИСТАННІ ВІДНОВЛЕНИХ ПРОМИСЛОВИХ ВІДХОДІВ ЯК СИРОВИНИ

Пропозиції EBA:

  • Розробити дієву процедуру зміни статусу відходу на статус побічного продукту промисловості в межах оновленого законодавства про управління відходами.
  • Оновити стандарти, що регулюють дорожнє будівництво, шляхом внесення можливості використання металургійних шлаків, золошлакових матеріалів, шламів тощо.
  • Розширити екологічний складник державних закупівель шляхом посилення норми (рекомендації) щодо надання переваги вторинним матеріалам до поступового введення вимоги щодо обов’язкового їх використання під час здійснення робіт і послуг у місцевостях, що розташовані на відстані до 200 км від металургійних комбінатів і ТЕС.
  • Розробити механізм компенсації витрат на перевезення промислових відходів залізничним транспортом, адже нині транспортні витрати становлять значну частину від кінцевої ціни вторинних ресурсів.

ЗАПРОВАДЖЕННЯ РИНКУ СТАЛОГО ІНВЕСТУВАННЯ, ЗОКРЕМА ЗА КОШТ "ЗЕЛЕНИХ ОБЛІГАЦІЙ"

Пропозиції EBA:

  • Запустити ринок "зелених" інвестицій шляхом випуску державних "зелених" облігацій.
  • Створити умови для випуску "зелених" облігацій на рівні комерційного сектору.
  • Залучити міжнародні фінансові інститути, такі як Міжнародна фінансова корпорація, Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк.

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА ЕКОМОДЕРНІЗАЦІЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА СТВОРЕННЯ УМОВ ДЛЯ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ

Пропозиції EBA:

  • Провести реформу системи екологічного оподаткування.
  • Додати інвестиційні проєкти у сфері екологічної модернізації до пріоритетних проєктів зі значними інвестиціями.
  • Забезпечити доступ до фінансування екологічної модернізації через залучення міжнародних фінансових інститутів та організацій.

ВИКОНАННЯ МІЖНАРОДНИХ КЛІМАТИЧНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ І ПОСТУПОВА ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ

Пропозиції EBA:

  • Розробити секторальні кліматичні політики та встановити конкретні цілі для кожної з них, зокрема для енергетики, промисловості, транспорту, житлово-комунальних господарств тощо.
  • Оновити підхід до визначення НВВ з урахуванням секторальних кліматичних політик і поточної економічної ситуації в країні.
  • Запустити ринок торгівлі квотами на викиди парникових газів.

ПРИЄДНАННЯ УКРАЇНИ ДО ЄЗК ТА СТВОРЕННЯ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ДЛЯ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ 

Пропозиції EBA:

  • Підготувати та погодити Позиційний документ щодо участі України в ЄЗК.
  • Розробити та затвердити Національний план дій з імплементації положень, передбачених Позиційним документом щодо участі України в ЄЗК.
  • Створити та затвердити систему інститутів державного фінансування, спрямовану на виконання цілей ЄЗК. Зокрема, встановити чіткі терміни фінансування заходів із декарбонізації й також розробити інвестиційний план, розробити та затвердити обсяг інвестицій і джерела фінансування для реалізації заходів, визначених відповідно до ЄЗК.


Як повідомляла ЕкоПолітика, 12 березня міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський висловив надію, що найближчим часом вдасться створити Український кліматичний фонд за прикладом фондів у Центральній та Східній Європі.

Читайте також
Є дві необхідні передумови запуску Системи торгівлі викидами в Україні, — Ольга Бойко
Є дві необхідні передумови запуску Системи торгівлі викидами в Україні, — Ольга Бойко

Доцільно проєктувати параметри системи української СТВ максимально наближено до європейської моделі

В ЄБА вказали на критичні прогалини в нових правилах фіксації екошкоди
В ЄБА вказали на критичні прогалини в нових правилах фіксації екошкоди

Ймовірно, Постанова першочергово спрямована на запровадження нового виду позапланових екологічних перевірок

Рушієм післявоєнної відбудови має стати економіка за принципами Green Deal — EBA
Рушієм післявоєнної відбудови має стати економіка за принципами Green Deal — EBA

Наразі економіка ЄС стикається з чотирма викликами в контексті енергетики та декарбонізації

В EBA вказали на прогалини законопроєкту "Про державну систему моніторингу довкілля"
В EBA вказали на прогалини законопроєкту "Про державну систему моніторингу довкілля"

Розробників закликали доопрацювати законопроєкт №7327 відповідно до пропозицій бізнес-спільноти