В ЄБА вказали на критичні прогалини в нових правилах фіксації екошкоди shutterstock

В ЄБА вказали на критичні прогалини в нових правилах фіксації екошкоди

Катерина Бєлоусова

Ймовірно, Постанова першочергово спрямована на запровадження нового виду позапланових екологічних перевірок

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) закликала уряд доопрацювати проєкт Постанови “Деякі питання функціонування "ЕкоЗагрози" та фіксації фактів заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу" і не приймати її у поточній редакції.

Постанова дублює низку чинних законодавчих процедур, потенційно надає надмірні повноваження держорганам та посилює тиск на бізнес, повідомляє ЄБА.

В ЄБА підтримали ідею прийняття окремого положення про "ЕкоЗагрозу" як інформаційно-комунікаційну систему, що складається з вебсайту та мобільного додатка сервісу фіксації екологічних загроз. 

Однак, на їхню думку, у постанові необхідно доопрацювати неоднозначні положення, якими дублюють чинні норми, а саме:

  • Запровадження нового виду позапланових екологічних перевірок;

Зазначається, що Постанова вводить алгоритм проведення огляду (обстеження) місця можливого заподіяння шкоди та збитків навколишньому природному середовищу, внаслідок надзвичайних ситуацій, подій та збройної агресії росії. Огляд здійснюватимуть екоінспектори на підставі звернень через "ЕкоЗагрозу", а також будь-яке інше письмове, електронне або усне звернення. 

“Але, на підприємствах і так проходять екологічні перевірки, які регулюються окремими нормативно-правовими актами, зокрема спеціальним Законом про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності №877-V тощо”, – наголосили в ЄБА.

  • Дублювання процедури визначення шкоди та збитків довкіллю внаслідок військових дій.

В матеріалі підкреслили, Постанова передбачає обстеження для оцінки екошкоди та збитків від війни. Однак Постанова Кабміну №326 від 20 березня 2022 року встановлює єдині підходи та основні вимоги до проведення оцінки збитків. Наразі затверджено 7 таких методик та надано достатній перелік способів здійснення оцінки збитків. Окрім того, оцінку пошкодження або руйнувань будівель або споруд, зокрема промислових, регулює постанова Кабміну №473 від 19 квітня 2022 року (Порядок виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії рф).

“Таким чином, процес виявлення наслідків заподіяної шкоди на навколишнє природне середовище та визначення збитків від військових дій є достатньо врегульованим на законодавчому рівні – тому, з постанови це питання слід прибрати”, – підкреслили в ЄБА.

Координаторка комітету промислової екології та сталого розвитку ЄБА Ольга Бойко зазначила, що за останніми даними, сума збитків, завданих рф надрам, атмосферному повітрю, водним та земельним ресурсам України, перевищує 8 трлн гривень. Для оцінки збитків в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів використовують 7 працюючих методик. 

“Напрошується висновок, що Постанова про “ЕкоЗагрозу” першочергово спрямована на запровадження нового виду позапланових екологічних перевірок, що у випадку перевірок бізнесу, має відповідати чинному законодавству”, – сказала вона.

Бойко підкреслила, що це може надати негативний сигнал представникам бізнес-спільноти, які вже понад рік щодня спрямовують свої зусилля на підтримку економіки країни, а також допомозі населенню та військовим.

Нагадаємо, Європейська бізнес асоціація закликала доопрацювати 3 принципові моменти в законопроєкті №6004-д “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля” (“Про промислове забруднення”). Це необхідно для успішного проведення реформи.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейська бізнес асоціації (ЄБА) закликала доопрацювати законопроєкт №6349 “Про удосконалення процедури проведення екологічного аудиту” та привести його до європейських норм. Адже в ЄС екоаудит дозволяє бізнесу отримати конкурентні переваги, а Україна – пропанує каральний підхід.

Читайте також
Є дві необхідні передумови запуску Системи торгівлі викидами в Україні, — Ольга Бойко
Є дві необхідні передумови запуску Системи торгівлі викидами в Україні, — Ольга Бойко

Доцільно проєктувати параметри системи української СТВ максимально наближено до європейської моделі

Рушієм післявоєнної відбудови має стати економіка за принципами Green Deal — EBA
Рушієм післявоєнної відбудови має стати економіка за принципами Green Deal — EBA

Наразі економіка ЄС стикається з чотирма викликами в контексті енергетики та декарбонізації

В EBA вказали на прогалини законопроєкту "Про державну систему моніторингу довкілля"
В EBA вказали на прогалини законопроєкту "Про державну систему моніторингу довкілля"

Розробників закликали доопрацювати законопроєкт №7327 відповідно до пропозицій бізнес-спільноти

В EBA подякували владі за ухвалені зміни до екологічного законодавства
В EBA подякували владі за ухвалені зміни до екологічного законодавства

Водночас, експерти Комітету звернули увагу на низку інших питань, які потребують доопрацювання