Абрамовський заговорив про створення Українського кліматичного фонду Shutterstock

Абрамовський заговорив про створення Українського кліматичного фонду

Олекса Франко

Зокрема, значних фінансових ресурсів потребує модернізація водоканалів

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський висловив надію, що найближчим часом вдасться створити Український кліматичний фонд за прикладом фондів у Центральній та Східній Європі.

Його кошти, зокрема, спрямували б на модернізацію очисних споруд комунальних підприємств, з якими в Україні погана ситуація. Про це очільник Міндовкілля написав на своїй сторінці у Facebook після спільного обговорення модернізації очисних споруд водоканалів із представниками Державної екологічної інспекції України, Київводоканалу та Асоціації міст України.

"Безумовно, модернізація водоканалів потребує значних фінансових ресурсів. Тому один із першочергових кроків – гармонізація та синхронізація дій щодо залучення та підтримки інвестицій", – зазначив Абрамовський. Він закцентував на важливості модернізації технологій очищення питної та стічних вод, оскільки це важливо для здоров’я людей та довкілля.

За словами міністра, за останні два роки було проведено скринінг забруднювальних речовин у трьох річкових басейнах: Дніпра, Дунаю та Дністра.

"На превеликий жаль, результати цих скринінгів не втішні. Тільки в басейні головної артерії країни – Дніпра – до обов’язкового переліку із 45 специфічних забруднювальних речовин, додалася ще 21 нова забруднювальна речовина, яка потребує подальшого моніторингу", – розповів керівник Міндовкілля.

Водночас аналіз результатів моніторингу довів, що найбільшими забруднювачами залишаються водоканали та аграрії.

Крім незадовільної якості очисних споруд водоканалів, Абрамовський вказав на розорені прибережні зони та порушення методики застосування агрохімікатів, значна частина яких потрапляє до водних об’єктів. У результаті, каже міністр, до кранів українців може потрапляти питна вода із залишковою часткою пестицидів та агрохімікатів.

До того ж, продовжив він, водоканали мають обмежені можливості не тільки щодо очищення питної води, а й щодо очищення скидів. "Через це відбуваються численні порушення природоохоронного законодавства. Щороку до басейну Дніпра скидається понад 3 мільярди кубометрів стічних вод, з яких 500 мільйонів кубометрів –  саме забруднені води. Більш ніж половину забруднених вод генерують підприємства житлово-комунального господарства", – зазначив чиновник.

Саме тому, наголосив Абрамовський, таким важливим є фінансування модернізації очисних споруд, у чому допоможе створення Українського кліматичного фонду.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у Дніпрі в результаті масштабного дослідження на понад 67 тис. речовин знайшли пестициди, фармпрепарати й важкі метали.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів

Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році
Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році

В екоспільноті скептично ставляться до таких амбітних строків