У Німеччині викиди при виробництві харчових продуктів продукується у декілька разів більше викидів, ніж при виробництві сталі.
Такий висновок зробили дослідники німецького інституту Ifeo (Institute for Energy and Environmental Research Heidelberg), передає РБК-Україна.
Так, вуглецевий слід великої кількості харчових продуктів у Німеччині значно вищий, ніж у сталі. Наприклад, середні питомі викиди при виробництві стали конвертерним способом у ЄС становлять 1,95 тонн, що практично відповідає показнику такого продукту, як мед, або вдвічі менше, ніж у молочного шоколаду.
Це умовне порівняння, оскільки високий вуглецевий слід харчових продуктів частково зумовлений викидами інших галузей — енергетики, хімічної галузі. Однак важливо розуміти, що для досягнення вуглецевої нейтральності сільському господарству та харчовій галузі доведеться пройти серйозну трансформацію. Це товари щоденного попиту. Тому декарбонізація цих галузей зачепить кожного споживача, кожної людини. Всі ми відчуємо це насамперед у вигляді зростання цін, оскільки застосування нових технологій спричинить зростання собівартості їхнього виробництва.
Якщо сільське господарство та харчова промисловість виявляться неготовими до наслідків декарбонізації, то ці галузі можуть втратити свої ринки збуту внаслідок розширення дії СВАМ.
Як повідомляла ЕкоПолітика, найбільше світових викидів парникових газів, а саме 73,2 %, пов'язані з енергією. Зокрема, промисловість відповідає за 24 % світових викидів CO2, тоді як на транспорт випадає 16 %. Ще 17,5 % викидів пов'язані з використанням енергії в будинках та інших сферах.