Понад 300 тисяч українців приєдналися до еко-події World Cleanup Day

Понад 300 тисяч українців приєдналися до еко-події World Cleanup Day

Людмила Гончаренко

Цього року подія тривала з 18 по 26 вересня під гаслом "Побачив? Прибери"

Українці разом з мільйонами активістів 190 країн світу вийшли на найбільшу екологічну подію року – Міжнародну акцію Всесвітнього дня прибирання "World Cleanup Day", яка тривала з 18 по 26 вересня під гаслом "Побачив? Прибери" за сприяння Всеукраїнського молодіжного руху "Let’s do it Ukraine".

Цього року акція об’єднала 311 665 учасників традиційних прибирань. В акції приймали участь школярі, студенти, посадовці, артисти, активісти, відповідальні громадяни та представники засобів масової інформації. 

Загалом участники еко-події разом очистили 3945 локацій у 24 областях та 632 населених пунктах. Спільними зусиллями зібрано 1022 тонни сміття, 70 тонн вторинної сировини здано на перероблення. Під час цифрового прибирання учасники видалили з телефонів, комп’ютерів, хмарних сховищ 55 865 Гігібайт непотрібної інформації. Також у межах акцій Україна побила рекорд на наймолодшого учасника прибирання у світі. Перше місце посіла дівчинка Єсенія з Харкова, якій на момент прибирання було 8 днів.

Протягом вересня у межах Всесвітнього дня прибирання Міжнародний молодіжний рух "School Recycling World" за підтримки Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, компанії PepsiCo Україна реалізували конкурс серед закладів загальної середньої, позашкільної освіти в 24 областях України на найактивніших учасників Всесвітнього дня прибирання.

Участь взяли 41 551 школярів та студентів з 343 закладів освіти. Разом вони зібрали 140 813 сміття. На перероблення відправили 21 093 кг.

Найпопулярнішими знахідками стали недопалки, маски, тара та пакування від різних товарів. Учасники акції намагалися сортувати знайдене – збирали вторинну сировину в окремі мішки, які потім були передані на перероблення.

Подію підтримали Міністерства, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, корпоративно соціально відповідальні бізнеси, зірки, зокрема Наталка Карпа, ONUKA, Тарас Тополя, гурт Go-A та інші.

Учасники робили фото на локаціях до і після прибирання. Вони доступні у соцмережах кожному за хештегами #побачивприбери #letsdoitukraine #worldcleanupday. Також існує спеціальний телеграм чат з фотобанком.

Міжнародна акція Всесвітнього дня прибирання "World Cleanup Day" проходить щороку в третю суботу вересня одночасно в 190 країнах та об’єднує понад 50 млн учасників.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що в Ужгороді під час толоки з нагоди Всесвітнього дня прибирання волонтери очистили набережну річки від пів тонни сміття, гроші від переробки якого спрямують на допомогу притулку для тварин.

 

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років