Під Офісом президента проведуть акцію-перфоманс, щоб зупинити знищення лісів і водойм Lb.ua

Під Офісом президента проведуть акцію-перфоманс, щоб зупинити знищення лісів і водойм

Олена Яценьо

Захід розпочнеться о 10:00

У четвер, 19 серпня, київські активісти влаштують акцію-перфоманс на вулиці Банковій під стінами Офісу президента України.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомила Юлія Ковтуняк. За її словами, на меті акції зупинити знищення лісів і водойм.

Активісти вимагатимуть повернення у власність держави землі, насамперед водного й лісового фонду, яку передано в приватну власність незаконно.

"Не є секретом, що землі в Києві та пристоличних громадах коштують чималих грошей. Представники місцевої ради активно користуються "дірками" в законодавстві та часто виділяють на підставних осіб безплатно особливо цінні землі. Спостерігаємо безкарне свавілля в захопленні земель лісового та заповідного фонду: Чернечий ліс у Лісниках, заповідник на Крюковщині, ліси в Круглику і Віті-Поштовій і безліч інших прикладів; звичним явищем уже стало виділення землі в приватну власність у заплаві річки Сіверка сільрадою Гатненской ОТО", – зазначила Ковтуняк.

Вона зауважила, що забудовники спільно зі столичною владою знищують водойми та зелені смуги заради будівництва "остогидлих бетонних монстрів". Водночас за такі правопорушення немає жодної відповідальності для посадових осіб, які ухвалюють рішення про виділення таких земель у приватну власність.

Тож серед інших вимог активістів організатори зазначають також:

1. Покарання відповідальних осіб. Залучення до відповідальності посадових осіб правоохоронних органів та органів, уповноважених здійснювати нагляд і контроль, які проявляють бездіяльність щодо випадків із передачею державних земель у приватну власність з ознаками порушення законодавства України.

2. Впровадження кримінальної відповідальності за незаконне виділення державних земель у приватну власність.

3. Звітування щодо кожної виділеної ділянки в лісі та заплаві річок та озер.

4. Спрощення процедури повернення в державну власність земель лісового та водного фонду, які було виділено в приватну власність всупереч законодавству.

Захід розпочнеться о 10:00.

"Акція відбудеться в нетривіальному форматі у вигляді мітингу-перформансу. Організатори анонсують створення простору на кшталт пляжу просто під Офісом президента. Будуть засмагати, грати з м'ячем і в бадмінтон, танцювати та грати на музичних інструментах", – додала Ковтуняк.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що кияни ведуть боротьбу за озеро Вирлиця на Осокорках, яке хочуть забудувати

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років