Кияни ведуть боротьбу за озеро Вирлиця на Осокорках, яке хочуть забудувати

Кияни ведуть боротьбу за озеро Вирлиця на Осокорках, яке хочуть забудувати

Зоряна Бердник

Зокрема, мирна акція переросла в акцію прямої дії

У Києві в минулу середу, 19 травня, відбулася акція "Захистимо Вирлицю!", під час якої учасники намагалися демонтувати паркан, яким огороджено територію незаконного будівництва.

Тоді ж відбулася сутичка між громадою та поліцією, повідомили на Facebook-сторінці Екопарк Вирлиця | Ecopark Vyrlytsia.

Як зазначається, громада вже вдруге зібралася, щоб висловити свою позицію та продемонструвати свій намір зберегти озеро Вирлиця від забудови.

Після виступу ініціативної групи та відкритого мікрофона учасники акції вирушили на будівельний майданчик.

Мирна акція переросла в акцію прямої дії, оскільки за більш ніж місяць не відбулося жодних змін і соціальна напруга зростає. Учасники акції ламали паркан, яким огороджено територію незаконного будівництва, а представники правоохоронних органів намагалися цьому завадити. Таку "допомогу" отримали кияни від поліції під час акції за збереження одного з останніх острівців природи в столиці України, вказують в ініціативній групі мешканців Дарницького району.

Нагадаємо, що жителі Дарницького району об’єдналися, щоб зупинити екологічний злочин і не допустити будівництва торговельно-розважального комплексу площею понад 90 тис. м2 на місці озера Вирлиця (уздовж проспекту Миколи Бажана). Уже кілька місяців вони ведуть боротьбу із забудовником – ТОВ "Мрія-Інвест" – та бюрократичною машиною, чекають на дії  з боку правової системи та накладання арешту на будівництво в межах відкритого кримінального впровадження за статтею 197-1 Ч. 2 КК України "Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво".

Тим часом на територію вже завезли щебінь і встановлюють дренаж, активно працює техніка. Продовжують знищувати природний ландшафт, гнізда птахів і нори тварин, засипають піском нерестилища риби (деякі з них занесено до Червоної книги України). Усе це здійснюється попри брак позитивного висновку з оцінки впливу на довкілля та належно оформлених дозвільних документів.

Також варто зазначити, що підприємство здійснює роботи на земельній ділянці, яка призначена тільки для благоустрою, а громадяни втратили право на безперешкодний і безоплатний доступ до берега озера.

Наголошується, що озеро Вирлиця лежить на перетині шляхів міграції птахів і має всі підстави для отримання статусу заказника. Нині зареєстровано проєкт створення заказника на Вирлиці площею 98 га. Однак до нього не входять ділянки, віддані під забудову. Тобто вся прибережно-захисна смуга й частина води залишаться в оренді в забудовника.

Мета активістів – добитися розірвання договорів оренди, які є абсолютно протизаконними, адже в оренду було віддано природоохоронні території: усю прибережно-захисну смугу й навіть частину води. Збереження озера та зеленої зони навколо нього є вкрай важливим з огляду на високі показники рівня забруднення повітря, транспортний колапс і надзвичайно щільну забудову в Дарницькому районі Києва, акцентують представники ініціативної групи.

Уже більш ніж місяць громада намагається захистити озеро. Місцеві жителі подали звернення в Державну екологічну інспекцію Столичного округу, Департамент із питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва, Департамент міського благоустрою Київської міської державної адміністрації, численні звернення в Дарницьке управління поліції, до депутатів Київської міської ради та Верховної Ради України. Однак підготовчі роботи, зокрема засипання озера, тривають, щодня наближаючи киян до некомфортного, нездорового та неєвропейського майбутнього столиці.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, забудовники озера Вирлиця в Києві у квітні зруйнували гнізда птахів й засипали нерест риби.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького