Під Миколаєвом на території дачного кооперативу виросло стихійне звалище. Фото suspilne.media/В. Степанов

Під Миколаєвом на території дачного кооперативу виросло стихійне звалище. Фото

Протягом двох років комунальне підприємство і члени садового кооперативу не можуть домовитися про вивезення сміття

У Миколаївській області між селами Стара і Нова Богданівка Радсадівської ОТГ утворилася стихійне звалище.

Про це повідомило "Суспільне Миколаїв".

Згідно з повідомленням, пластикові та скляні пляшки, старий одяг, шини скупчуються на території дачного кооперативу "Хвиля", який об'єднує 167 ділянок.

За словами власниці однієї з ділянок, мешканки Миколаєва Людмили Панченко, проблема зі сміттям в кооперативі існує вже не перший рік. Спеціальних контейнерів для відходів на території кооперативу не передбачено.

"Вивозять машинами, і деякі кидають вздовж дороги. Тому що, знову ж таки – немає такого пункту збору, куди можна приїхати і викинути, я б відвезла. Зараз у мене машини немає. Куди везти? Буду потроху спалювати, тут, у себе", – розповіла жінка.


Джерело: suspilne.media/Володимир Степанов

Голова садово-виноградарського товариства "Хвиля" Олександр Кравчук стверджує, що сміття на їхній території викидають дачники з сусідніх кооперативів, бо місцеві проблем з відходами не мають.

"Для тих, хто не має автомобіля, ми намагаємося, щоб вони складали все в одному місці. У нас є людина з машиною, яка приїжджає і збирає все це сміття. За вивезення ніхто нічого не платить. Це все засоби садівництва", – пояснив Кравчук, додавши, що централізований вивіз сміття організувати намагалися, але членів кооперативу не влаштували умови.

За словами голови Радсадівської ОТГ Юрія Пінькового, кілька років тому не всім населеним пунктам, які зараз входять до складу громади, надавали послугу централізованого вивозу сміття. Для вирішення цієї проблеми створили комунальне підприємство, яке пропонувало свої послуги садово-виноградарському суспільству "Хвиля", але сторони не можуть домовитися протягом двох років.

Так, наприклад, в селі Веселий Сад сміття вивозять двічі на тиждень. За це щомісяця потрібно платити 21 гривню 45 копійок. Членам "Хвилі" пропонували аналогічні умови, або ж готові були погодитися на будь-який інший графік вивезення.

В управлінні житлово-комунального господарства Миколаївської облдержадміністрації стверджують, що органи місцевого самоврядування за гроші місцевих бюджетів вивозять ці звалища.

"Для того, щоб запобігти їх утворенню, вони збирають підприємства, які є на території, начальників дачних кооперативів, і проводять з ними роботу, щоб ті укладали договори і розмовляли з людьми, щоб вони не викидали поруч з дачними ділянками, не створювали ці звалища", – розповіла заступниця начальниці управління житлово-комунального господарства Миколаївської ОДА Тамара Седлярчук.

Як повідомляється, нещодавно звалище було в два рази більшим, але завдяки спонсорам вдалося впорядкувати і вивезти сміття. За словами голови громади, спіймали людей, які викидали сміття на стихійних звалищах, після чого населення зрозуміло, що такі дії є незаконними. Крім того, повідомляється, що створення стихійного звалища згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачає штраф від 340 до 1360 гривень.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що в Миколаєві екоактивісти перекопують дороги, які ведуть до стихійних звалищ.

Читайте також
Від мера Миколаєва вимагають зупинити варварську обрізку дерев “під стовбур”
Від мера Миколаєва вимагають зупинити варварську обрізку дерев “під стовбур”

22 лютого на вулиці Соборній вкотре кронували дерева, адже рекомендації облради досі не виконані

На Миколаївщині захистили від розорювання чотири скіфських кургани
На Миколаївщині захистили від розорювання чотири скіфських кургани

На розгляді в судах знаходяться ще 3 справи цієї категорії, а прокурори підготували 4 аналогічні позови

У Миколаєві викрили трьох продавців нелегальних новорічних ялинок
У Миколаєві викрили трьох продавців нелегальних новорічних ялинок

Рішення про притягнення до адміністративної відповідальності прийме суд