"Папа любить землю": ще одного начальника регіональної ДЕІ викрили в корупції Shutterstock

"Папа любить землю": ще одного начальника регіональної ДЕІ викрили в корупції

Журналісти розкрили зв'язок із чинною генпрокуроркою Іриною Венедіктовою

Начальника Харківської державної екологічної інспекції Євгена Оберемка звинуватили в кришуванні корупційних схем із залученням свого батька.

Про це сказано в розслідуванні громадської організації Save Dnipro "Папа любить землю". Активісти проаналізували діяльність Оберемка під час його роботи як голови Харківського держгеокадастру (Державного земельного агентства). Варто зазначити, що орган відповідає за облік і виділення землі.

"У Харкові є таке ТОВ “ЗІК” (код ЄДРПОУ 14079703). Воно займається навколоземельними питаннями. Директор цього ЗІКу, Євген Стороженко, за даними судового реєстру, принаймні двічі притягався до кримінальної відповідальності за зловживання впливом. До того ж не просто притягався, а був двічі засуджений. З вироком. Суть справи там у тому, що Стороженко брав із підприємців гроші й обіцяв за це сприяти розв'язанню земельних питань із посадовими особами Головного управління земагентства в Харкові. Тобто того агентства, яким керував Оберемок", — сказано в матеріалі.

Зазначається, що суд визнав Стороженка винним, але правоохоронці так і не встановили, яким же саме посадовим особам передавав хабарі засуджений.

"Ми нічого не стверджуємо, але за якимось дивним збігом обставин одноосібним власником ТОВ “ЗІК” на момент обох вироків був батько Євгена Оберемка – Анатолій Оберемок. Ще раз. Батько голови харківського Держземагентства володіє фірмою, директора якої двічі засудили за хабар керівництву Держземагентства. Суми хабарів, до речі, були не маленькими. 66 000 доларів в одному випадку і близько восьми – в іншому", — зазначається у статті.

Save Dnipro

Активісти навели приклад ще однієї історії, до якої причетний батько чиновника.

"Є в Харкові таке державне підприємство “Харківський науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою” (код ЄДРПОУ 00689237), якого тоді ще голова місцевого земагентства визначив одноосібним організатором земельних торгів із продажу прав оренди землі сільськогосподарського призначення. До речі, Антимонопольний комітет уже тоді був не в захваті від такого рішення. І рекомендував розширити перелік. Євген Оберемок дослухався до рішення Антимонопольного. І от серед інших земельні аукціони починає проводити ТОВ “Харківський інститут земельного кадастру” (код ЄДРПОУ 40484172). І все б нічого, якби цим ТОВ не володіли… батько Оберемка та директор вже згаданого державного підприємства. Це очевидний конфлікт інтересів, що підтверджує також і судовий реєстр", — вказано в матеріалі.

За інформацією ГО, ТОВ батька Оберемка добивалося визнання недійсними результатів торгів, на яких могли перемогти конкуренти. Підстава — брак якихось документів, які насправді й не потрібні.

"Ці зальоти настільки на поверхні, а конфлікти інтересів Оберемка, його батька та оточення настільки очевидні та навіть підтверджені вироками судів, що виникає питання: як так сталося, що замість лави підсудних пан Оберемок обіймає чергове високе крісло, цього разу – голови регіональної екоінспекції? І, можливо, ми знайшли відповідь. У тому самому ТОВ “Харківський інститут земельного кадастру” разом із Завадським та Оберемком-старшим сидить Федір Каргополов, який мав дуже впливову партнерку у своєму іншому бізнесі – ПП “Чугуївські аграрні інвестиції” (код ЄДРПОУ 35724337). Ім’я цієї партнерки – Ірина Валентинівна Венедіктова. Тобто нинішня генеральна прокурорка України", — підсумували розслідувачі.

Як повідомляла ЕкоПолітика, керівник Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області Дмитро Шибко володіє фірмою, яка виявилася найбільшим забруднювачем Дніпра, і покриває інші фірми, які систематично шкодять довкіллю. Журналісти розкрили зв'язок із низкою підставних фірм.

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів