Головного екоінспектора Дніпра знову піймали на масштабній корупційній схемі — розслідування ГО Save Dnipro

Головного екоінспектора Дніпра знову піймали на масштабній корупційній схемі — розслідування

Журналісти розкрили зв'язок з низкою підставних фірм

Керівник Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області Дмитро Шибко володіє фірмою, яка виявилася найбільшим забруднювачем Дніпра, і покриває інші фірми, які систематично шкодять довкіллю.

Про це сказано в розслідуванні активістів громадської організації "Save Dnipro". Зазначається, що активісти ГО проаналізували голів екоінспекцій в регіонах на предмет доброчесності. Зокрема, не вперше потрапив в їхнє поле зору Дмитро Шибко.

"Адже є така собі фірма “ВКФ Найс” (запам’ятайте цю назву, код ЄДРПОУ 19311369), яка за гроші нібито очищує стоки металургійного гіганта ПрАТ “ДМЗ” (код ЄДРПОУ 05393056), але насправді просто скидає їх у Дніпро як є. Підконтрольне це ТОВ ну дуже близькому оточенню Шибка, і при цьому, за збігом обставин, є найбільшим місцевим забруднювачем вод Дніпра… ну хіба що після водоканалу. Ясна річ, що коли інспектори Шибка приходять інспектувати фірму Шибка, то вони там нічого не знаходять, або виписують якийсь нікчемний припис. Ну і знову ж, ясна річ, що при цьому як на дріжджах ростуть сімейні статки", — сказано в матеріалі.

Зазначається, що це розслідування наробило багато галасу. Через що колишній голова інспекції Єгор Фірсов одразу ж після призначення звільнив 80% місцевих керівників, серед яких і Шибко. Згодом, чиновника затримувала на хабарі поліції та СБУ.

"І наче ж ось вона справедливість і зараз ми б мали розповідати вам про перебіг судової справи і справедливий вирок, але… Кримінальну справу в поліції спочатку перекваліфікували на шахрайство, а потім взагалі закрили. Ані тодішнього міністра, ані тодішнього голови екоінспекції вже на посадах нема. А Шибко є. Відновився через суд і знову став головним екологічним контролером величезної Дніпропетровської області. До речі. Він сидить на цій посаді вже 13 років. Це абсолютний рекорд серед усіх нині діючих голів", — пишуть активісти.

Їм стало відомо, що група депутатів міськради Дніпра готується віджати ласий шмат землі у парку Дружби. Після перевірки рішень міськради розслідувачі встановили цілу серію схожих ділянок — 27 штук по 10 соток фактично на території парку поруч одна з одною.

"І вгадайте, хто у нас опинився серед 27 фунтів, на яких ці ділянки позаписували? Правильно. Новий директор того самого ТОВ “ВКФ Найс”, яке ми вже сьогодні згадували і яке зливає неочищені стоки Дніпровського металургійного заводу в Дніпро. А звати цього директора Андрій Карпачов. І можна було б припустити, що це такий збіг, і просто 27 людей одночасно вирішили відвести собі землю біля парку, а міськрада випадково зробила це в рекордні строки. Але дивіться, яка штука. Вже за кілька місяців всі 27 власників стають співзасновниками Товариства з обмеженою відповідальністю “Френдлі” (код ЄДРПОУ 42427582). А за два місяці з 27 засновників підприємства в ньому залишаються… Два. І один з них, який збіг, знову той самий керівник “Найсу” Карпачов", — сказано у статті.

Виявилося, що ТОВ “Френдлі” зареєстроване на вул. Якова Самарського, 2, де мешкає дружина головного екоінспектора області.

"Отже. Шматок міської землі у майже три гектари, яка де-факто знаходиться прямо в парку, в зеленій зоні, на захисті якої мала б непорушно стояти екоінспекція, через 27 підставних осіб виділяється на фірму, у якої зі всіх боків стирчать вуха місцевого начальника цієї інспекції. Ми направили офіційний запит на коментар до екоінспекції, але на момент публікації цього матеріалу так і не отримали відповідь", — підкреслили активісти.

За інформацією ГО, Шимко також пов’язаний з ПП “Хелп”, яке володіє озером в передмісті Дінпра, куди зливають стічні води невідомого походження.

“Хелп” – давно знайома нам контора. Ще у 2017-му ми розкрили схему на 26 мільйонів, в якій зрубані дерева з парків Дніпра конвертувалися у дохід під прикриттям нібито утилізатора. Так от утилізатором якраз і був “Хелп”.  Підприємством зараз володіє Олександр Якимов. І тут раптом виявляється, що цей Якимов через ще одне ТОВ пов’язаний… з колишнім директором ТОВ “ВКФ Найс”. Так, знову того самого “Найс”, у якого звідусіль стирчать вуха головного екоінспектора Дніпропетровської області", — сказано у статті.

Судячи з судового реєстру та сайту перевірок до цього “Хелп” за останні декілька років принаймні тричі приходила з перевірками Екологічна інспекція та намагалася закрити підприємство, але кожного разу справа закінчувалася нічим.

"Ми не знаємо, чи це особисто Шибко керує всієї цією відходно-земельною темою, або ж просто це такий дружній обмін шістками, але яка різниця? Зібраного матеріалу вже давно достатньо, щоб відсторонити Шибка. Зараз у Екоінспекції повним ходом іде реорганізація. Дніпропетровську та Кіровоградську область об’єднали у Придніпровський округ, а виконує обов’язки голови багаторічний заступник Шибка та депутат Дніпропетровської облради від ОПЗЖ Сергій Піддубний. Ми сподіваємося, що цього разу конкурс на голову відбудеться чесно і прозоро. А поки що поділимося всіма зібраними матеріалами з правоохоронцями", — підсумували в ГО.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Державну екологічну інспекцію визнали одним із трьох головних "ворогів" бізнесу в Україні. Діяльність ДЕІ повинна допомогти впровадити найкращі європейські практики щодо захисту навколишнього середовища, але на ділі екоінспектори продовжують "кошмарити" підприємства.

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів