Верховна Рада спростила екологічне законодавство на період воєнного стану РБК

Верховна Рада спростила екологічне законодавство на період воєнного стану

Валентина Гембарська

Зокрема, для деяких видів діяльності скасовується процедура оцінки впливу на довкілля

Верховна Рада у вівторок, 15 березня, прийняла за основу та в цілому законопроєкт №7144 "Про діяльність у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану". Він передбачає, зокрема, спрощення видачі ліцензій на користування надрами та скасування ОВД для деяких видів діяльності.

"За" проголосувало 345 народних обранців. ЕкоПолітика проаналізувала документ і пропонує своїм читачам ознайомитись з основними його положеннями.

Мета: проєкт закону розроблено з метою здійснення природоохоронних заходів, забезпечення прав суб’єктів господарювання у сфері користування надрами (крім нафти і газу), забезпечення обороноздатності держави, та з метою врегулювання та спрощення проведення відновлювальних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Автор: голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

Автори документу задначають, що наразі є нагальна необхідність максимально спростити процедури та прискорити здійснення відновлювальних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій, зокрема щодо їх включення до таких, що не потребують оцінки впливу на довкілля.

Зокрема законопроєкт передбачає:

  • зміни до статті 15 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" та надати повноваження військовим адміністраціям населених пунктів на відповідній території видавати дозволи на користування надрами (крім нафти і газу) для забезпечення обороноздатності держави, строком не більше одного року;
  • зміни до статті 3 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля", якими передбачається, що такій оцінці не підлягають відновлювальні роботи з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій;
  • зупинку дію частини п’ятої статті 39 Закону України "Про тваринний світ", статей 9–10 Кодексу України про надра до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Як вказують автори законопроєкту, його ухвалення сприятиме забезпеченню обороноздатності держави під час воєнного стану, спрощенню дозвільних процедур, та регулюванню і пришвидшенню відновлення інфраструктури та економіки України, повернення до нормального стану життєдіяльності громадян України.

Читайте також
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи

Нардепи розглянуть 2 профільних законопроєкти, за наявності висновку науково-експертного управління

Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко
Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко

Нову версію документа мають подати до Верховної Ради найближчим часом