П'ять топових причин, чому Україна має відмовитися від пластикових пакетів Shutterstock

П'ять топових причин, чому Україна має відмовитися від пластикових пакетів

Олекса Франко

1 червня ВРУ ухвалила у другому читанні законопроєкт № 2051-1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України"

Відмова від пластику – це важливий крок на європейському шляху дбайливого ставлення до довкілля.

Щоб донести цю думку до українців, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook назвало п'ять головних причин, чому потрібно відмовитися від пластику на державному рівні.

  1. Пластикові пакети негативно впливають на здоров’я людини.

Це пояснюється тим, що в їхньому складі низка шкідливих речовин. Наприклад, свинець і неорганічні барвники, а для з'єднання швів часто застосовують хімічний клей.

До того ж викинутий на смітник пластиковий пакет розпадається на мікроскопічні шматочки, що забруднюють ґрунти та воду, а отже потрапляють у харчові продукти. Згідно з дослідженням The University of Newcastle Australia, яке провели на замовлення Всесвітнього фонду дикої природи, за тиждень із водою та їжею людина може споживати до 2 тис. мікроскопічних шматочків пластику. Це приблизно 5 г, що еквівалентно кредитній картці.

shutterstock.com

  1. Пластикові пакети забруднюють землю та воду.

За даними дослідження The Guardian, щороку близько 11 мільйонів тонн пластику опиняється у Світовому океані. Якщо така тенденція спостерігатиметься й надалі, до 2040 року кількість пластикових відходів зросте до 29 мільйонів тонн на рік, що рівнозначно 50 кг пластику на кожен метр берегової лінії у світі.

  1. Пластикові пакети вбивають тварин.

Щороку близько 1 млн птахів і 100 тис. тварин помирають від пакетів, плутаючи їх з їжею.

shutterstock.com

  1. Термін розкладання пластикових пакетів становить сотні років.

Пластиковий пакет розкладається в навколишньому природному середовищі 100-500 років. Це означає, що ще й досі жоден виготовлений пакет повністю не розклався.

  1. Виробництво пластикових пакетів сприяє глобальному потеплінню.

Такі пакети виготовляються з поліетилену – речовини, що отримується під час перероблення сирої нафти та природного газу. Для виготовлення 1 тис. пакетів потрібно 35 л нафти. Нафта та природний газ – це невідновлювані ресурси викопного палива. Їх видобуток спричиняє викиди парникових газів в атмосферне повітря, а отже зумовлює глобальне потепління.

Наголошується, що 33 країни світу вже заборонили використання пластикових пакетів. Серед них – Франція, Італія, Румунія, Монголія, Кенія, Мадагаскар, Грузія, Китай.

Водночас Євросоюз із 2015 року веде цілеспрямовану політику з відмови від пластикових пакетів. З 2021 року всі країни ЄС відмовляються від таких виробів, як пластикові тарілки, стаканчики тощо. Наприклад, Греція заборонила використання 10 типів одноразових пластикових виробів.

shutterstock

Нагадаємо, що 1 червня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 2051-1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Заборона почне діяти через дев'ять місяців.

Читайте також
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%

В деяких мережах супермаркетів продажі біорозкладних пакетів у 2022 році зросли в 13-15 разів

З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети
З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети

Поширення біорозкладних пакетів сприятиме розвитку компостування в Україні

Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя
Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя

Збір у біорозкладних пакетах полегшує і здешевлює вивіз органічних відходів

Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото
Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото

Нові пакети складаються з матеріалу, який схожий на одноразові маски та одноразові простирадла для косметичних та медичних кабінетів