Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя epochtimes.com.ua

Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя

Катерина Бєлоусова

Збір у біорозкладних пакетах полегшує і здешевлює вивіз органічних відходів

Львівські екоактивісти закликали українців використовувати біорозкладні пакети, які в супермаркетах почали замінювати традиційні, для збору органічних відходів та подальшого компостування.

Адже з 10 січня 2023 року почне діяти заборона на пластикові пакети товщиною до 50 мкм, які будуть замінені на багаторазове паковання покупців, або сертифіковані біорозкладні та паперові пакети, пише голова ГО “Zero Waste Lviv” Ірина Миронова у Facebook.

Миронова зазначила, що  досвід міст, які успішно впровадили роздільний збір органіки, показує, що такі пакети “підвищують комфорт” і люди більш охоче долучаються до сортування сміття. Адже попри всю комунікацію, львівʼяни викидають органіку у пластикових пакетах, які потім доводиться відсортовувати на компостувальній станції. 

Однак збір у біорозкладних пакетах полегшує і здешевлює вивіз органічних відходів, то ж перевізники зможуть частіше забирати баки, які до того ж стануть охайнішими.

В Україні біорозкладні пакети мають відповідати вимогам ДСТУ EN 13432:2015, аналогу європейського стандарту для пакетів придатних для компостування у промислових умовах. 

“У наших супермаркетах на пакетах є позначка про компостування в домашніх умовах (Home compostable). Такі пакети ще швидше розкладаються на станції компостування, але благаю не залишайте їх у довкіллі. На сміттєзвалищі вони теж користі не принесуть, а стануть з часом звалищним газом, переважно метаном й докладуться до зміни клімату”, – закликала екоактивістка.

Вона також поділилася результатами власного тестування біорозкладних пакетів для збору органіки з мереж  “Сільпо”, “Ашан”, “АТБ-Маркет”.

“Цей процес розтягнутий у часі, отож важливо, щоб біорозкладний пакет не розклався до моменту потрапляння у контейнер для органічних відходів і дозволяв комфортно донести відходи і з можливою невеликою кількістю рідини, що утворилась”, – пояснила Миронова.

Так, пакет на 2 кг з “Сільпо”, за тиждень вже почав розкладатися і виявився затонким для відерця на 5 літрів. Однак такі пакети можна використовувати для збору органіки обʼємом до 3-х літрів та більш швидкого використання.

Тестування пакетів інших торгівельних мереж триває.

Нагадаємо, за 31 рік незалежності українцям стало важко уявити життя без одноразових пластикових пакетів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у новій доповіді Агентства екологічних досліджень експерти попередили людство про "надзвичайну ситуацію на планеті" від забруднення пластиком. Ця загроза є такою ж серйозною, як і зміна клімату.

Читайте також
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%

В деяких мережах супермаркетів продажі біорозкладних пакетів у 2022 році зросли в 13-15 разів

З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети
З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети

Поширення біорозкладних пакетів сприятиме розвитку компостування в Україні

Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото
Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото

Нові пакети складаються з матеріалу, який схожий на одноразові маски та одноразові простирадла для косметичних та медичних кабінетів

Супермаркети АТБ в Дніпрі перейшли на біорозкладні пакети й екосумки. Фото
Супермаркети АТБ в Дніпрі перейшли на біорозкладні пакети й екосумки. Фото

У продажу поки що залишаються звичайні поліетиленові пакети