В Україні заборонять пластикові пакети: "слуги" ухвалили важливий закон

В Україні заборонять пластикові пакети: "слуги" ухвалили важливий закон

Валентина Гембарська

Заборона почне діяти через дев'ять місяців

Верховна Рада України у вівторок, 1 червня, ухвалила у другому читанні законопроєкт №2051-1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".

За відповідне рішення проголосували 297 народних депутатів (щоб подивитися результати поіменного голосування, доскрольте до кінця сторінки). Закон набуде чинності після підписання його президентом, але більшість статей закону почнуть діяти з 2022 року.

Основна мета – зменшення попиту на використання пластикових пакетів в Україні, а отже, запобігання забрудненню довкілля. Така концепція відповідає першій стадії ієрархії поводження з відходами – а саме, мінімізації утворення відходів.

Законопроєктом пропонується заборонити розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

  • надлегких пластикових пакетів;
  • легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм.
  • оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

Обмеження не поширюватимуться лише на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікронів та розмірами 225х345х450 мм, що використовуються як первинне паковання для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Вони будуть заборонені з 2023 року, після появи на ринку альтернатив.

Планується, що заборона на пластикові пакети почне діяти через дев’ять місяців з дня ухвалення законопроєкту. Таким чином буде забезпечено поступовий перехід на більш екологічні альтернативи:

  • пакети та торбинки багаторазового використання,
  • паперові пакети,
  • біорозкладні пакети.

Пакети, які не відповідатимуть вимогам і залишаться в обігу, повинні будуть утилізуватись суб’єктами господарювання, які їх придбали. Окремо встановлюватиметься відповідальність за порушення вимог закону та розповсюдження пакетів.

"Перехідний термін надасть можливість поступового переходу на більш екологічні альтернативи, які вже існують на ринку, наприклад, пакети та торбинки багаторазового використання. На кожен пакет наноситиметься відповідне маркування. Законопроєктом забороняється написи на пакетах "біо", "біопакет", "біорозкладний", якщо вони не мають здатності до біорозкладання, відповідно до гармонізованих європейських норм щодо утилізації способом компостування або біорозкладання. Пакети, які не відповідатимуть вимогам і залишаться в обігу повинні будуть утилізуватись суб’єктами господарювання, які їх придбали. Важливо розуміти, що це про зменшення споживання. Один з кроків, які приведуть нас до екологічно стабільного середовища для нас та нащадків", — коментувала важливість законопроєкту  заступниця голови правління у ГО "Екореанімація" Вікторія Опанасенко.

Результати голосування за законопроєкт:


Раніше ЕкоПолітика вирішила зібрати п'ять найбільш резонансних законопроєктів, що стосуються охорони довкілля, які мають бути проголосовані цього року.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради

Екокомітет Верховної Ради проведе засідання 12 січня: порядок денний
Екокомітет Верховної Ради проведе засідання 12 січня: порядок денний

Екокомітет розгляне план своєї роботи на період 11 сесії Верховної Ради