Озвучені нові збитки природі України за тиждень. Дайджест mepr.gov.ua

Озвучені нові збитки природі України за тиждень. Дайджест

Катерина Бєлоусова

Масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами, які можуть переноситися вітрами на великі відстані

В Україні від початку повномасштабної війни вже зафіксовано понад 2 000 злочинів російських окупантів проти природи, а сума збитків вже сягає 204 млрд гривень.

Уряд готує позови у міжнародні суди, щоб притягти країну-агресора до відповідальності по кожному факту екозлочину, повідомляє Міндовкілля.

"Фактично, ми робимо те, що до нас не робив ніхто у світі. Ми розробили 10 нових методик для обрахунку шкоди, завданої довкіллю, – сказав голова Міндовкілля Руслан Стрілець. – Ці напрацювання мають глобальне значення. росія – головний екотерорист сьогодення. Якщо світ не зрозуміє це вчасно, Україні доведеться ділитися своїми методиками з іншими країнами".

Загрози ядерній та радіаційній безпеці

Захоплення військами росії Запорізької АЕС та розміщення там військової техніки є проявом ядерного тероризму та становить загрозу для всього світу. В Енергодарі російські військові викрали близько сотні працівників захопленої ними Запорізької АЕС. У полоні людей катують, і до роботи на станції з них повертаються лише одиниці.

Російські військові затягнули щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку до машинної зали 1-го енергоблока ЗАЕС, який від початку військових дій не працює. Однак там знаходяться паливні матеріали і військова техніка, яка є небезпечною, адже може бути джерелом пожежі. Також повністю заблоковано під’їзди для пожежних машин, які на випадок такої пожежі могли б її загасити. 

“Наразі існує подвійна загроза ядерній безпеці: те, що в машинному залі є додаткові джерела для пожежі і те, що її потім не можна буде загасити”, – зазначили в матеріалі.

У Зоні відчуження Чорнобильської АЕС продовжується робота з ліквідації наслідків окупації російськими військами.

Дослідницька група організації Greenpeace, яка співпрацює з українськими вченими у Чорнобилі, виявила, що рівень радіації в районах, де окопувалися російські військові, був щонайменше втричі вищим за здійснену у квітні оцінку Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

У російському таборі поблизу залізничної станції Янів команда Greenpeace виміряла потужність дози в діапазоні від 0,18 мкЗв/год (мікрозівертів на годину) до 2,5 мкЗв/год на висоті 10 см. Найвищий рівень більш ніж у три рази перевищує оцінку МАГАТЕ. На перехресті за 1,5 км від колишнього російського блокпосту поруч із Рудим лісом потужність дози становила 7,7 мкЗв/год – це набагато вище, ніж виміряло МАГАТЕ.

У зразках, які були виміряні в мобільній лабораторії в полі, він продемонстрував різкий контраст концентрацій Cs-137 в діапазоні від 45000 Бк/кг до нижче 500 Бк/кг. Порушення шарів ґрунту російською армією може як вивести на поверхню слабозабруднений ґрунт з глибших шарів, так і більш забруднений ґрунт з інших шарів. Це може призвести до більш високого рівня міграції радіонуклідів у навколишнє середовище.

Також вимірювання за допомогою спеціального безпілотника показують ще вищі рівні радіації в ширшому районі на південь. Над російським табором було зафіксовано близько 200 імп/с (імпульсів за секунду), тоді як за 600-700 метрів на південь найвища активність була майже 8000 імп/с, у 40 разів вище.

Також слідча група Greenpeace задокументувала той факт, що знищення або пошкодження російськими військовими основних лабораторій, баз даних і систем радіаційного моніторингу завдали серйозної шкоди науковій інфраструктурі ЧАЕС. Зокрема, йдеться про пошкодження лабораторного обладнання, необхідного для вивчення впливу радіації на людей і навколишнє середовище, що загрожує безпеці нинішніх і майбутніх поколінь.

25 липня міжнародні організації Conflict and Environment Observatory та Zoï Environment Network опублікували детальний незалежний звіт про радіаційні ризики, спричинені російським вторгненням в Україну. Звіт базується у тому числі на супутникових даних.

Згідно зі звітом, терміново необхідно відновити інфраструктуру та команду фахівців для забезпечення безпеки у Зоні відчуження. Передумовою для подальшої оцінки завданої російською окупацією шкоди має стати обстеження та розмінування території.

Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти

21 липня:

  • обстріляли Авдіївку, Бахмут, Костянтинівку, Соледар, Сіверськ, Краматорськ, Щербинівку і Нью-Йорк в Донецькій області. Руйнувань зазнали 19 цивільних об’єктів, зокрема маслоцех та 3 заводи;
  • здійснили 57 обстрілів із РСЗВ та 8 ракетних атак по Миколаєву, зруйнувавши автомийку і підприємство. Дві російські ракети влучили в гуманітарний штаб, сталася масштабна пожежа.

22 липня окупанти здійснили 28 обстрілів по 17 населених пунктах Донеччини. Зруйновано та пошкоджено 58 цивільних об’єктів, зокрема ринок, резервуар питної води, ферма, розсадник, та газорозподільна труба.

23 липня:

  • завдали ракетного удару по Миколаєву, що спричинило 3 масштабні пожежі на площі 7000 кв.м у Корабельному районі;
  • атакували ракетами аеродром та об’єкт залізничної інфраструктури в Кіровоградській області;
  • обстрілювали Лозівський, Харківський, Чугуївський, Ізюмський, Богодухівський райони Харківської області. Внаслідок обстрілів виникли пожежі господарчих споруд. У м. Балаклія через обстріли горіло сміттєзвалище;
  • пошкодили газопровід та електромережі у Широківській громаді Дніпропетровської області.

24 липня обстріляли Миколаїв, влучивши у приватне складське приміщення та територію кількох приватних підприємств. Від влучання боєприпасів зруйновані будівлі підприємств, на одному виникла пожежа.

25 липня:

  • завдали ракетного удару по території аграрного підприємства у Любимівці Дніпропетровської області;
  • ​обстріляли підприємство "Артемсіль" у місті Соледар Донецької області. Внаслідок атаки загорілася складська будівля. 

26 липня:

  • ракетний удар по підприємству та об'єкту критичної інфраструктури у Миколаєві;
  • ракетний удар по Слобідському району Харкова. Внаслідок обстрілу пошкоджено підприємство та автосалон;
  • обстріляли Золочів, Циркуни та Андріївку у Харківській області, пошкодивши об’єкти інфраструктури, приміщення сільгосппідприємства, експериментальний цех з ремонту та виготовлення нафтогазового обладнання.

27 липня:

  • обстріл Миколаєва, влучання по промисловій зоні та ремонтному підприємству;
  • обстріл Авдіївського коксохімічного заводу у Донецькій області;
  • зруйнували об’єкт критичної інфраструктури в Індустріальному районі Харкова.

Протягом тижня відбувалися запеклі бої на території Вуглегірської ТЕС у Донецькій області

Масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами, які можуть переноситися вітрами на великі відстані.

Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями

За даними ДСНС, з 24 лютого до 27 липня 2022 року на території України знешкоджено 167 953 вибухонебезпечних предметів, зокрема 2095 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 66 тис. 651 га.

Знищена військова техніка та боєприпаси, а також розірвані ракети та авіабомби забруднюють ґрунт і підземні води хімічними речовинами, у тому числі важкими металами.

Обстріли та пожежі в містах призводять до токсичних викидів у повітря, від яких страждають усі, хто знаходиться поряд із місцем влучання та спричиненою пожежею. Така шкода може мати довгостроковий ефект та призводити навіть до хімічних отруєнь. Після того, як пожежу загасили, а згарище висихає, воно перетворюється на вторинне джерело викиду токсичного попелу.

Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються

У Луганській області внаслідок пожеж, що виникли через дії російських військ, пошкоджено 28 тис. га лісів – переважно хвойних. Найбільше постраждали ліси довкола міст Сєвєродонецьк, Рубіжне та Кремінна. За час війни було пошкоджено не менше 70 % лісових насаджень Старокраснянського лісництва та не менше 60 % лісових насаджень Боровеньківського лісництва. Також суттєвої шкоди нанесено флорі національного парку "Кремінські ліси". Моніторинг лісових пожеж відслідковувався за супутниковими даними системи FIRMS від NASA.

22 липня внаслідок російських обстрілів виникла лісова пожежа  на території Галицинівської ТГу Миколаївській області. Гасіння лісових пожеж ускладнюється бойовим діями та замінованістю територій лісів.

За даними Мінагро, свійські тварини в Україні гинуть не лише безпосередньо від активних бойових дій, але й від обмеженого фізичного доступу на ферми, обмеженої можливості для закупівлі кормів та надання  ветеринарних послуг. Орієнтовна кількість тварин, які загинули внаслідок агресії РФ у постраждалих районах становить 42 тис. овець і кіз, 92 тис. великої рогатої худоби, 258 тис. свиней та понад 5,7 млн. голів птиці. 

Шкода водним ресурсам

Російські війська завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, а також каналізаційних очисних спорудах.

24 липня через бойові дії знеструмлено Карлівську фільтрувальну станцію в Донецькій області.

Через російську агресію значно пошкоджені об’єкти водопостачання та водовідведення у Луганській, Донецькій, Запорізькій, Харківській та Миколаївській областях.

Чорне та Азовське моря

Внаслідок війни у Чорному та Азовському морях виникли серйозні загрози для довкілля: зокрема, замінування і вибухи, розливи нафти та палива, пожежі на узбережжі, поширення збудників інфекційних захворювань.

Російські війська атакують інфраструктуру вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів та кораблі на якірних стоянках, що призводить до забруднення вод і поширення токсинів у море.

23 липня російські війська завдали ракетного удару по Одеському морському торговельному порту. Атака призвела до пожежі, було пошкоджено насосну станцію. Ракетний удар відбувся на наступний день після підписання у Стамбулі під егідою ООН багатосторонньої угоди про розблокування експорту зерна з України. 

26 липня російські війська завдали ракетного удару по смт Затока Одеської області. Внаслідок атаки по цивільних об’єктах знищено 5 житлових будинків, пошкоджено понад 15 баз відпочинку, частина курортного населеного пункту перетворилася на згарище.

Загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення "Острів Зміїний" у Чорному морі зазнав значної шкоди через військові дії. До війни острів Зміїний був найвіддаленішим і, ймовірно, найчистішим куточком української землі.

Нагадаємо, експерти вважають, що мінімум два покоління українців відчуватимуть шкоду, завдану природі бойовими діями внаслідок забруднення ґрунтів, повітря та води, що може спричинити важкі захворювання, зокрема онкологічні. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Харкові обстріл російськими військами національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" завдав шкоди довкіллю на суму понад 14,8 млрд грн.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу