Наслідки війни для здоровʼя відчуватимуть два покоління українців bbc.com

Наслідки війни для здоровʼя відчуватимуть два покоління українців

Катерина Бєлоусова

Від початку війни зафіксовано понад 2 тисячі злочинів окупантів проти української природи

Експерти вважають, що мінімум два покоління українців відчуватимуть шкоду, завдану природі бойовими діями внаслідок забруднення ґрунтів, повітря та води, що може спричинити важкі захворювання, зокрема онкологічні. 

Війна також може пришвидшити глобальне потепління, адже, серед іншого, руйнуються сільгоспсховища, де зберігаються парникові гази, що використовують для обробки сільгосппродукції як холодоагенти, повідомляє Корреспондент.net.

Забруднення може переміщуватися навіть до сусідніх країн, а витоки шкідливих речовин, знищують цілі екосистеми. Супутникові знімки ООН фіксують значне збільшення кількості пожеж у природних заповідниках, на заповідних територіях і в лісистих районах.

“Злочини проти природи страшні тим, що мають сумні наслідки на майбутнє. Особливо коли мова йде про хімічне забруднення ґрунтів та вод, руйнування екосистем і зменшення біорізноманіття. У нас фіксують усі ці види екоциду”, – зазначили в матеріалі.

Від початку війни зафіксовано уже понад 2 тисячі злочинів окупантів проти української природи. Вже зараз сума збитків сягає 204 млрд грн. Готуються позови проти країни-агресора до міжнародних судів.

Наразі кількість зруйнованих цистерн з парниковими газами невідома. Від горіння нафтопродуктів на зруйнованих нафтобазах і нафтопереробних підприємствах теж додається викидів парникових газів.

Окрім того, скорочення поставок російського природного газу до ЄС призведе до його заміни на вугілля, що також збільшить викиди вуглецю.

Також невідома точна площа знищених лісів. Деякі ліси на сході й півдні України знаходяться на межі свого ареалу в умовах високих температур, що ускладнить їх відновлення.

В матеріалі зазначили, що через атаки на сховища сільськогосподарських хімікатів пестициди та мінеральні добрива потрапляють у ґрунт, на якому вирощують сільгоспкультури, і в ґрунтові води, що використовуються як джерела питного, промислового і сільськогосподарського водопостачання. Поля забруднюються і в результаті падіння артснарядів. 

Прикладом того, скільки часу дають про себе знати воєнні злочини проти екології, може бути місто Іпр у Бельгії – ключовий пункт Західного фронту Першої світової війни. Через майже 100 років, у 2011 році, вчені провели дослідження ґрунтів і встановили, що вміст важких металів все ще перевищує норму.

Також пряма шкода екології була завдана у Маріуполі. Адже у місті зруйновані заводи, на яких використовувалися різні речовини, що є типовими забруднювачами довкілля. Зруйновані шламонакопичувачі, сховища і склади різних отруйних речовин. Всі хімікати й речовини потрапили в довкілля. А у Сєвєродонецьку люди відчували викиди нібито азотної кислоти. Але чи була то саме ця речовина, поки що у зоні бойових дій оцінити неможливо, бо цивільні фахівці не мають змоги туди потрапити.

"Оцінити збитки, завдані окупантами, і наслідки від тих збитків, можна буде лише після війни. Зараз важливо кожен злочин проти природи, по можливості, фіксувати. Але можна припустити, що, мінімум, два покоління українців у тій чи іншій мірі відчуватимуть шкоду, завдану нашій природі бойовими діями. Хтось відчує це на власному здоров’ї, але, скоріш за все, через кілька років. Це можуть бути різні захворювання, зокрема й онкологія. Все залежить від того, наскільки близько людина знаходилася від впливу зруйнованих небезпечних об’єктів чи пошкоджених екосистем та інших чинників", – зазначив еколог правозахисної громадської організації "Екологія. Право. Людина" Анатолій Павелко.

Нагадаємо, експерти вважають, що від отруєння канцерогенними газами внаслідок влучань ракет гине більше людей, ніж від самих влучань.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Луганщині внаслідок дій російських військ пожежі знищили 26 043 га лісу, що завдало довкіллю збитків на суму близько 98,7 млрд гривень.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу