У Києві встановили сучасну систему моніторингу якості повітря. Онлайн-мапа КМДА

У Києві встановили сучасну систему моніторингу якості повітря. Онлайн-мапа

Олекса Франко

Системи з аналогічним принципом роботи працюють у Лондоні, Парижі, Мюнхені та інших європейських містах

У Києві розробляють сучасну систему автоматичного моніторингу якості повітря (CAQI). Перші два пункти моніторингу повітря запрацювали в Дарницькому і Дніпровському районах столиці.

Один із цих постів перевірив міський голова Віталій Кличко, повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації.

Нові пости розташовані за адресами: вул. Архітектора Вербицького, 26 та Харківське шосе, 7/1. Зазначається, що почати вирішили з цих районів, тому що саме на лівому березі міста розташовані основні промислові джерела забруднення повітря в Києві.

Обладнання та програмне забезпечення на нових постах моніторингу повітря відповідає європейським стандартам, зокрема директивам ЄС, та рекомендаціям ВООЗ. Системи з аналогічним принципом роботи працюють у Лондоні, Парижі, Мюнхені та інших європейських містах.

Система вимірює такі показники:

  • пил PM2.5 та PM10;
  • діоксид азоту (NO2);
  • оксид азоту (NO);
  • діоксид сірки (SO2);
  • оксид вуглецю (CO);
  • приземний озон (O3);
  • бензол;
  • формальдегід;
  • бензопірен;
  • метилмеркаптан;
  • важкі метали.

За даними якості повітря з цих постів кияни можуть стежити в режимі реального часу на онлайн-мапі, зокрема, через сайт Управління екології та природних ресурсів КМДА.

За словами мера Києва, до кінця року ще три таких пости планують встановити в Печерському, Оболонському та Соломʼянському районах.

"Поки місто має два таких пости моніторингу. Ще три пости плануємо встановити до кінця цього року – у Печерському, Оболонському та Солом’янському районах. Нині управління екології КМДА напрацьовує план розвитку системи моніторингу і встановлення нових постів у всіх районах столиці. Києву потрібна власна стратегія поліпшення екологічної ситуації, яка брала б до уваги всі сфери життєдіяльності міста, що впливають на стан повітря: транспорт, діяльність промислових підприємств, озеленення та інші. І управління екології розробляє таку стратегію", – наголосив Віталій Кличко.

Водночас директор "ХГ Консалтинг" Павло Замотаєв зазначив, що з початку березня 2021 року на 100 цифрових рекламних носіях "РТМ Диджитал" в Голосіївському, Дарницькому, Печерському, Подільському, Солом'янському, Оболонському та Шевченківському районах Києва показують актуальні відомості про рівень забруднення повітря – Air Quality Index (AQI) – у кожному з районів.

Фото: facebook.com/pavlozamotayev

"Показники у вигляді шкали кольорового "спідометра", кожен колір якого відповідає міжнародним стандартам якості повітря. Питання: за якими стандартами? У яких точках міряють, як ведеться моніторинг? Фіксують тільки окис вуглецю й азоту або ще щось? Чи міряють вміст РМ 10 і РМ 2,5? На 99% упевнений, що це черговий дерибан бюджету і, можливо, міжнародних грантів. Стрілку будуть тримати в зелено-жовтій зоні для заспокоєння плебсу", – написав Замотаєв у Facebook.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що, за даними World Air Quality Report – 2020, Київ серед світових столиць опинився на 39-му місці за найбільш забрудненим повітрям.

Також експерти назвали місця в Києві, де в період із 9 по 15 березня було найбрудніше повітря.

Теги: ,
Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького