Вчені з німецького Інституту Фраунгофера винайшли метод, який змусить полімери саморуйнуватися набагато швидше, ніж зазвичай, щоб уникнути забруднення навколишнього середовища.
Про це говорять результати дослідження, опубліковані на сайті Інституту.
Як повідомляється, з 2018 року команда вчених працювала над проектом, пов'язаним з біологізацією полімерних матеріалів.
"З самого початку було ясно, що ми не прагнемо виробляти біофункціональні пластмаси в лабораторних масштабах. Ми хотіли зробити гігантський крок, щоб показати, що технічне виробництво можливе", – розповів один з дослідників, доктор Рубен Розенкранц.
Як стало відомо, якщо вмонтувати активні ферменти в пластмасу, це дасть матеріалу здатність до розщеплення білків на поверхні, а значить він зможе самоочищатися.
"Зазвичай пластмаси обробляються при температурі понад сто градусів за Цельсієм. Ферменти, навпаки, звичайно не витримують таких високих температур", – пояснили вчені.
За їх словами, дослідникам інституту Фраунгофера вдалося обійти ці перешкоди і вбудувати в пластмасу ферменти без втрати їх активності.
Джерело: Fraunhofer IAP
"Ми використовуємо, наприклад, неорганічні частинки, які дуже пористі. Ферменти зв'язуються з цими носіями, вбудовуючись в пори. Хоча це обмежує рухливість ферментів, вони залишаються активними і здатні витримувати набагато вищі температури", – пояснив доктор Розенкранц.
Ще одна важлива мета дослідження – створити пластик, здатний швидко розкладатися, адже зараз на руйнування пластику в навколишньому середовищі йдуть століття. Для цього потрібно впроваджувати ферменти не тільки в поверхню, але і вглиб матеріалу.
"Ми розробили процес, який підходить як для біопластику, так і для звичайних пластиків на нафтовій основі, таких як поліетилен. Наші дослідження також показують, що, будучи вбудованими в пластик, стабілізовані ферменти здатні витримувати більш високі теплові навантаження, ніж раніше", – резюмував один з учених Томас Бюссе.
Як повідомляється, перші функціоналізовані пластикові грануляти, плівки та форми для лиття під тиском вже зроблені. Дослідники встановили, що ферменти, що містяться в цих продуктах, залишаються активними. Наступним кроком є тестування і подальша оптимізація процесу для повсякденного використання. Розенкранц і Бюссе налаштовані оптимістично і вже подали заявку на патент.
Раніше ЕкоПолітика писала про те, що в Сумах студенти винайшли їстівну плівку для зберігання продуктів.
Також повідомлялося, яку упаковку від продуктів неможливо повторно переробити.