Siemens та ДТЕК домовились виробляти водневе паливо у Маріуполі НВ

Siemens та ДТЕК домовились виробляти водневе паливо у Маріуполі

Олекса Франко

Попередньо, "зелена" угода укладається в обмін на добудову "Північного потоку"

Німецька компанія Siemens Energy та український енергохолдинг ДТЕК за підтримки урядів двох країн узгодили пілотний проєкт з виробництва водневого палива в Маріуполі Донецької області.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляє німецька газета Handelsblatt.

Видання пов'язує активізацію німецько-української економічної співпраці із ситуацією навколо російського газопроводу "Північний потік — 2". Для того щоб добудувати його без подальших санкцій США, федеральний уряд Німеччини пропонує адміністрації США під керівництвом Джо Байдена велику підтримку України.

Канцлерка Ангела Меркель у п'ятницю, 19 березня, на економічному форумі в Берліні оголосила про те, що німецькі компанії будуть більш активно працювати в Україні.

Загалом, як пише видання, влада Німеччини ставлять Україну в центр уваги з трьох причин:

  1. Економічний успіх країни вважається надзвичайно важливим для того, щоб витримати конфронтацію з Росією, ЗМІ якої змальовують Україну політично та економічно неспроможною.
  2. Україна повинна допомогти Європейському Союзу досягти амбітної мети — позбутися "брудної" теплової енергетики до 2050 року. У середньостроковій перспективі Україна зможе постачати в ЄС 7,5 Гігавата водню (це майже п'ята частина тієї кількості водню, яка повинна бути вироблена в усьому ЄС до 2030 року — 40 Гігаватів).
  3. Економіка України тісно пов'язана з долею російського газопроводу "Північний потік — 2". Уряд ФРН пропонує адміністрації президента США Джо Байдена надати додаткову підтримку Україні в обмін на можливість добудувати "Північний потік — 2" без американських санкцій.

Перший пілотний проєкт за воднем уже узгоджено в межах економічного форуму: він передбачає створення електролізера, який розщеплює воду, вартістю 25 мільйонів євро і потужністю 8,5 Мегават.

Завод із розщеплення води буде побудований на базі металургійного комбінату "Метінвест" у Маріуполі. Водень там буде використовуватися для виробництва сталі з низьким рівнем викидів.

"Великі водневі проєкти не можуть бути розпочаті без політичної підтримки та субсидій", — сказав Handelsblatt генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

Зокрема, у форумі також узяли участь прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та інші українські чиновники.

Прем'єр рішуче заперечив повідомлення про нібито готовність Німеччини інвестувати більше в Україну в обмін на відмову США від санкцій проти проєкту "Північний потік-2".

"Санкційна політика і геополітичні питання – це окремий розділ нашої співпраці, а економіка, "Європейський зелений курс", перехід в Україні до зеленої економіки – це зовсім окрема тематика. Вони ніяк не перетинаються, ми їх не пов’язуємо між собою", – заявив Шмигаль.

Він наголосив, що під час українсько-німецького економічного форуму не заплановано укладання жодних договорів і "точно не було жодних розмов про якісь відмови від санкцій".

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що МХП співпрацюватиме з німецькою компанією в галузі "зеленого" водню.

Також  експерти оцінили, якими є шанси України, щоб стати партнером Німеччини у водневій енергетиці.

Читайте також
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу