Чи готова Україна експортувати "зелений" водень до Німеччини: відповідають експерти

Чи готова Україна експортувати "зелений" водень до Німеччини: відповідають експерти

Олекса Франко

Улітку 2020-го Україна й Німеччина підписали "Спільну заяву про започаткування енергетичного партнерства"

Сьогодні Німеччина шукає партнерів, у яких удосталь незаселеної території, сонця та вітру для виробництва водню. Однією з таких країн-експортерів водню може стати наша.

Експерти в коментарі DW оцінили, якими є шанси України, щоб стати партнером Німеччини в цій сфері.

Вигідне партнерство для обох країн

26 серпня 2020 року Україна та Німеччина підписали "Спільну заяву про започаткування енергетичного партнерства". У його межах країни планують співпрацювати, зокрема, в розвитку водневої енергетики та її інтеграції в мережу.

"Основна мета енергетичного партнерства – удосконалити та створити стійку енергетичну інфраструктуру шляхом збільшення використання відновлюваних джерел енергії та енергоефективності", – йшлося в документі, розміщеному на сайті німецького міністерства.

Німецький професор Вищої технічної школи в Регенсбурзі Міхаель Штернер переконаний, що обидві країни від такого енергетичного партнерства тільки виграють. "Переваги для обох країн очевидні: Німеччині легше буде досягти своїх кліматичних цілей, вона отримає ще одного партнера для постачання "зеленої" енергії, а Україна збільшить національну додану вартість та створить нові робочі місця на місцевому рівні. Крім того, з точки зору зовнішньої політики, це гарна противага Північному потоку 1 та 2", – каже професор.

Причиною такої зацікавленості у водні з боку Німеччини є амбітні плани цієї країни до 2050 року мати повністю вуглецево нейтральне виробництво. Досягнути цієї мети в країні хочуть, зокрема шляхом використання "зеленого" водню, адже він може замінити природний газ у промисловості та опаленні житла.

Зазначається, що "зеленим" водень називають, якщо молекулу H2 отримують зі звичайної води методом електролізу з використанням електроенергії із суто відновлюваних джерел. Досі в країні виробляли так званий сірий водень із природного газу, який приносить негативні наслідки для екології у вигляді високих викидів шкідливого діоксиду вуглецю в атмосферу.

Де можливе виробництво водню в Україні

Для виробництва "зеленого" водню Україна має встановити відновлювальні джерела енергії. Як зазначають у міністерстві економіки й енергетики Німеччини, в України є величезний природний потенціал, а саме можливість отримання 2173 тВт-год від енергії вітру і 99тВт-год від енергії сонця щорічно.

Згідно з дослідженням, яке здійснила енергетична асоціація "Українська воднева рада", Україна зможе виробляти "зелену" енергію в чотирьох областях.

"Якщо йдеться про сонячну енергію, то це має бути тільки південь України. Жоден інший регіон для сонячної енергетики не розглядається. Тільки Одеську, Херсонську, Миколаївську й Запорізьку області з погляду наявності й інтенсивності сонця можна порівняти з центром Італії", – каже президент асоціації Олександр Рєпкін. На його думку, південні області України підходять ще й тому, що там наявна система опріснення води, з якої можна отримати водень.

Домашнє завдання для України

Воднева енергетика в нашій країні перебуває ще тільки в зародковому стані, а втім, і Німеччині є над чим працювати. Чимало проєктів із "зеленим" воднем поки є на стадії будівництва, тоді як нормативна база щодо виробництва, зберігання та транспортування "зеленого" водню ще розробляється. Зокрема, в Україні немає водневої стратегії, але Кабмін заявив про готовність її розробити.

Водночас у міністерстві економіки та енергетики Німеччини серед наступних кроків у роботі з Україною вбачають створення можливостей для фінансування пілотних проєктів, розроблення української водневої стратегії та з'ясування технічних і нормативних питань щодо транспорту водню як домішку.

"Рішення про те, що Україна може стати партнером, ми вже отримали. Тобто для нас зробили величезний аванс. Ми маємо зробити наше домашнє завдання. Я думаю, що ми з цим впораємося", - упевнений Рєпкін.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року