Названо основні принципи нової енергетики України shutterstock

Названо основні принципи нової енергетики України

Катерина Бєлоусова

Локальні кластери з використанням місцевих енергетичних ресурсів сприятимуть енергонезалежності громад

Нова енергетика України має формуватися на засадах сталості, декарбонізації, енергетичної безпеки, відповідності потребам економічного розвитку та євроінтеграційному курсі.

Про це йшлося під час дискусії "Нова енергетика України: забезпечення стійкості, відновлення та сталості розвитку", яку проводив Energy Club, повідомляє пресслужба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження.

“На загальному стратегічно-концептуальному рівні є певний консенсус, що нова енергетика України має бути стійкою, декарбонізованою”, – сказав голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Він додав, що нова енергетика має забезпечити енергетичну безпеку країни та економічний розвиток.

В повідомленні наголосили, що розбудова нової енергетики має враховувати міжнародні зобов’язання України, а також євроінтеграційний курс, і головне – відповідати цивілізаційному вибору українців.

Безус підкреслив, що така енергетика має використовувати максимальні можливості відновлюваних джерел енергії, альтернативних видів палива та максимально ефективно використовувати енергетичні ресурси.

“Енергоефективність має охоплювати усі складові і етапи від видобування енергетичних ресурсів, їх виробництва, генерації, транспортування, розподілу до використання", – зазначив він.

В повідомленні наголосили, що досягти цілей і завдань “зеленого” переходу можна лише конкретними кроками. Підготовку “фундаменту” для нової енергосистеми необхідно розпочинати вже сьогодні, зокрема розробляти відповідні державні програми. Проактивна позиція має бути в усіх питаннях, зокрема щодо:

  • розбудови сфери енергоефективності в усіх секторах; 
  • технічного регулювання;
  • розвитку енергетичної утилізації відходів тощо.

"Одна з наших нових ідей – це втілити в життя прагнення українців до енергонезалежності, зокрема в межах громад, завдяки такому інструменту, як кластеризація. Створення локальних, регіональних кластерів із використанням місцевих енергетичних ресурсів для їхньої економіки сприятиме формуванню енергонезалежних громад", – зауважив Безус.

Енергетичний експерт, директор спеціальних проєктів НТЦ "Псіхєя" Геннадій Рябцев також додав, що забезпечення доступу усіх до надійних, сталих та сучасних джерел енергії відповідає цілі 7 в Порядку денному ООН щодо сталого розвитку до 2030 року. Для цього потрібно дотримуватися таких принципів: 

  • захист національних інтересів;
  • енергетична самодостатність;
  • диверсифікація;
  • екологічна прийнятність;
  • економічна ефективність.

Нагадаємо, замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Гречаник заявив, що Національний план відновлення України у сфері екобезпеки має бути кроссекторальним та містити в собі принципи Європейського “зеленого” курсу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, ексголова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв разом з партнерами заснував компанію ENEY для реалізації інвестиційних проєктів в сфері декарбонізованої енергетики.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки