Названо нардепів, які обіцяли розв'язати "сміттєві" проблеми й не дотримали слова Слово і діло

Названо нардепів, які обіцяли розв'язати "сміттєві" проблеми й не дотримали слова

Олена Яценьо

Які обіцянки провалили "слуги народу"

Чимало народних депутатів України сьогодні вже провалили свої обіцянки про розв'язання "сміттєвих" проблем. Більшість обіцяних змін у законодавство так і не було внесено.

Про це йдеться в матеріалі видання "Слово і діло", у якому перелічено обіцянки, які вже провалили нардепи.

Так, народні депутати від фракції "Слуга народу": Артем Черноморов, Олена Лис, Олексій Жмеренецький, Юлія Яцик, Олексій Ковальов, Вікторія Вагнер, Юрій Кузбит і Юрій Мисягін – провалили програмну обіцянку внести до Верховної Ради законопроєкти, за допомогою яких допоможуть очистити країну від стихійних звалищ.

Наприклад, Черноморов є серед авторів законопроєкту про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення, але проєкт не спрямований на ліквідацію та розв'язання проблеми зі звалищами. Зі свого боку, Лис, Яцик, Вагнер і Мисягін зареєстрували інші законопроєкти, спрямовані на захист довкілля.

Аналогічну обіцянку провалив й Орест Саламаха. Крім того, "слуга народу" обіцяв у програмі внести в парламент законопроєкт про кримінальну відповідальність за організацію та сприяння появі стихійних звалищ. Утім, за два з гаком роки цього теж не зробив.

Ще одна нардепка партії "Слуга народу" Марія Мезенцева обіцяла внести не тільки законопроєкт для очищення країни для звалищ, а й законопроєкти, які сприятимуть будівництву сміттєпереробних заводів. Проте таких ініціатив вона навіть не зареєструвала, хоча й напрацьовувала законодавчі ініціативи для захисту довкілля.

Інший член фракції Дмитро Нальотов у програмі обіцяв внести законопроєкт про мораторій на облаштування сміттєвих полігонів, а також про обов'язкове перероблення всього сміття на екологічних заводах. Схожий законопроєкт, тільки без мораторію, обіцяв внести Павло Мельник. Однак обидва депутати зобов'язання не виконали.

Одіозний "слуга" Олександр Дубінський обіцяв особисто внести законопроєкт "Про мораторій на облаштування сміттєвих полігонів в Україні". Нардеп виступив одним з авторів законопроєкту про управління побутовими та іншими відходами, який впроваджує принципи й положення європейського законодавства в цьому питанні, передбачає введення системи довгострокового планування управління відходами тощо. Про мораторій на полігони мови там не було. Той свою обіцянку теж не виконав.

Тим часом Роман Грищук обіцяв внести законопроєкт, який забороняє пластикові пакети в Україні. Його колеги по фракції таку ініціативу справді зареєстрували, але Грищука серед авторів не було. Тож обіцянку він так і не виконав, хоча цей закон потім підтримав.

Не менш скандальний Олександр Юрченко став одним зі співавторів законопроєкту про управління відходами: через місяць після його внесення в Раді він пообіцяв розробити вдосконалений проєкт замість правок, але так і не зробив цього. Натомість нардепа підозрюють у тому, що він попросив надати йому через помічника хабар у сумі 13 тис. дол. за внесення пропозицій до законопроєкту "Про управління відходами" і надалі 200 тис. дол. для підкупу членів відповідного комітету за голосування за представлені їм пропозиції.

Напередодні ЕкоПолітика писала, що заступниця керівника Офісу президента України Юлія Свириденко заявила, що Верховна Рада розгляне законопроєкт № 2207-1д "Про управління відходами", проте не уточнила коли.

Нагадаємо також, народний депутат Олександр Маріковський розповів, що "слуги народу" не наважилися винести й ухвалити законопроєкт № 2207-1-д "Про управління відходами" в другому читанні до кінця п'ятої парламентської сесії через його специфічну складність.

Читайте також
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи

Нардепи розглянуть 2 профільних законопроєкти, за наявності висновку науково-експертного управління