Названі нові збитки довкіллю України від російської агресії. Дайджест mepr.gov.ua

Названі нові збитки довкіллю України від російської агресії. Дайджест

Катерина Бєлоусова

У липні росія завдала по Україні 49 ракетних і 44 авіаударів

В Україні протягом тижня 28 липня – 3 серпня 2022 року російські війська продовжили вчиняти злочини проти довкілля. За оцінками KSE Institute, Мінреінтеграції та Мінрегіонрозвитку станом на 1 серпня через військові дії в Україні пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 388 підприємств та 28 нафтобаз.

З 2 серпня оновлений застосунок "Повітряна тривога" попереджатиме про хімічну загрозу та радіаційну небезпеку, а також надсилатиме текстові повідомлення з рекомендаціями дій, залежно від виду загрози, повідомляє Міндовкілля.

Україна також заручилася підтримкою Чехії щодо повоєнного відновлення довкілля.

В матеріалі підкреслили, що кожен українець має можливість повідомити про факт екологічного злочину за допомогою вебресурсу ecozagroza.gov.ua та мобільного застосунку “ЕкоЗагроза”.

Загрози ядерній та радіаційній безпеці

Держсекретар США Ентоні Блінкен 1 серпня під час виступу в ООН на конференції з питань нерозповсюдження ядерної зброї заявив, що артилерійські обстріли, які російські війська здійснюють з території найбільшої в Європі Запорізької АЕС, підкреслюють безвідповідальне ставлення рф до ядерної безпеки.

За його словами, росія використовує Запорізьку АЕС як військову базу для обстрілу українців, усвідомлюючи, що вони не можуть і не будуть стріляти у відповідь, оскільки це загрожує випадковим ураженням ядерного реактора або сховища високорадіоактивних відходів. Це виводить уявлення про "живий щит" на зовсім інший, жахливий, рівень.

1 серпня гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі висловив занепокоєння через загрози ядерній та фізичній безпеці ЗАЕС. За його словами, ситуація на Запорізькій АЕС кожного дня стає все більш загрозливою.

Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти

28 липня:

  • масований ракетний удар по Миколаєву пошкодив склад агропромислового підприємства та господарські споруди;
  • ракетні удари по Кропивницькому пошкодили будівлі та техніку авіапідприємства;
  • обстріл агропідприємства у Шестірні Дніпропетровської області спричинив пожежу, яка знищила 10 тонн пшениці;
  • обстріл Харкова Чугуєва, Есхара, Безрук, Уд, Приморського, Циркун, Печеніг у Харківській області пошкодив приміщення кількох підприємств;

29 липня:

  • обстріл з РСЗВ Нікополь Дніпропетровської області пошкодив господарчі споруди;
  • ракетний удар по м. Богодухів Харківської області пошкодив приміщення харчового підприємства;
  • численні обстріли у Донецькій області, зокрема, під вогонь потрапив Авдіївський коксохімічний завод.

30 липня:

  • ракетний удар по території державного підприємства "Завод імені Малишева" в Харкові;
  • обстріл з градів Нікопольський район Дніпропетровської області. Зокрема, ракети влучили в адміністративну будівлю підприємства, спричинивши пожежу;
  • обстріл 17 населених пунктів у Донецькій області, зокрема, залізничну інфраструктуру та коксохімічний завод.

31 липня російські війська пошкодили виробничу будівлю у Немишлянському районі Харкова. Виникла масштабна пожежа: горіло обладнання та готова поліграфічна продукція.

1 серпня:

  • удар трьома ракетами по території Мереф‘янського скляного заводу на Харківщині. На площі близько 100 квадратних метрів сталася пожежа;
  • обстріл в Миколаєві гуманітарного складу з медичними препаратами та продовольством, які були знищені пожежею.

2 серпня:

  • внаслідок російського обстрілу пошкоджена будівля виробничого приміщення на заводі в Чугуєві Харківської області;
  • внаслідок російських обстрілів виникла пожежа на олійному терміналі в порту Миколаїв.

3 серпня внаслідок російського ракетного удару частково зруйновано завод у Новобаварському районі Харкова. Ракета влучила в один із цехів, площа якого складає 6 тисяч кв.м.

Масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами, які можуть переноситися вітрами на великі відстані.

Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями

За даними ДСНС, з 24 лютого до 3 серпня 2022 року на території України знешкоджено 173 705 вибухонебезпечних предметів, зокрема 2099 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 67 440 га.

За інформацією Генштабу ЗСУ, у липні росія завдала по Україні 49 ракетних і 44 авіаударів.  З початку повномасштабного вторгнення країна-агресор випустила по Україні вже понад 3 тисячі ракет. 74% з них влучили в об'єкти цивільної інфраструктури – житлові приміщення, школи, лікарні, торговельні центри, будинки культури, які не мають ніякого відношення до війни.

Викиди в повітря після ракетних обстрілів можуть призвести до захворювань та навіть летальних наслідків. 

Ракетні обстріли та спричинені ними пожежі мають такі екологічні наслідки:

  • викиди дрібнодисперсного пилу, 
  • потрапляння у повітря великої кількості діоксиду азоту, органічних речовин, чорного вуглецю та токсичного пилу під час та після пожеж, які виникають внаслідок обстрілів. 
  • пожежі у будівлях, для утеплення яких використовувався небезпечний пінополістирол, спричиняють викиди великої кількості поліциклічних сполук та смертельно небезпечної синильної кислоти.

За оцінками KSE Institute, Мінреінтеграції та Мінрегіонрозвитку станом на 1 серпня через військові дії в Україні зруйновано та пошкодженого щонайменше 129,9 тисяч житлових будівель, з яких 114,7 тисяч — приватних будинків та 15,1 тисячі — багатоквартирних. Руйнування будівель та поселень призводить до забруднення довкілля будівельним сміттям та азбестом. Наслідки такого забруднення для довкілля будуть проявлятися роками.

Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються

27 липня російські війська завдали мінометного обстрілу по Шалигінському лісництві, у Сумській області прямо на кордоні з росією. Люди не постраждали.

28 липня понад 20 ракет з зенітно-ракетних комплексів С300/С400 впали в лісовий масив у районі Гончарівської територіальної громади Чернігівської області.

31 липня після масштабного обстрілу Миколаївщини, у регіоні спалахнули лісові пожежі. Також росіяни обстріляли і пошкодили територію Деснянсько-Старогутського національного парку в Сумській області.

З 31 липня російські військові обстрілюють Кінбурнську косу, що спричинило лісові пожежі на великих площах. Працівники служби держохорони регіонального ландшафтного парку разом з місцевою громадою, працівниками національного парку та лісгоспу долучаються до гасіння пожеж та ліквідації загорянь. Але осередки займання виникають знову, і становлять загрозу не лише природним комплексами, а і селам та життям людей. 

Після пожеж природа буде відновлюватись десятки років. Обгорілі стовбури дерев Мертвого Чорного лісу, якщо їх не прибрати, перетворюватимуться роками на гумус.

mepr.gov.ua

Шкода водним ресурсам

Російські війська завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, а також каналізаційних очисних спорудах. Через російську агресію значно пошкоджені об’єкти водопостачання та водовідведення у Луганській, Донецькій, Запорізькій, Харківській та Миколаївській областях.

За даними ООН, близько 13 млн людей в Україні потребують допомоги для доступу до води та каналізації. Серед них як мешканці регіонів, інфраструктура яких була пошкоджена внаслідок військових дій, так і внутрішньо переміщені особи у тимчасових притулках.

30 липня було відновлене електропостачання Карлівської фільтрувальної станції у Донецькій області, але будь-якої миті ситуація може змінитися. Наразі фільтрувальна станція перебуває під постійними обстрілами, тож водопостачання може бути зупинене. 

У червні та липні в басейні Сіверського Дінця, де беруть питну воду для усієї Донеччини, виявили ртутне забруднення, перевищення показників азоту та нітритів, а також сліди нафтопродуктів, які там до того ніколи не фіксували.

Зокрема, у липні в гирлі річки Сухий Торець виявили перевищення концентрації ртуті у 8,4 рази (0,59 мкг/дм3 проти 0,07 мкг/дм3 допустимих). У червні в районі питного водозабору неподалік від Слов’янська у пробах води знайшли азот амонійний та нітрити відповідно у 2,4 та у 2,8 раза більше за середньобагаторічні значення. Також у воді виявили нафтопродукти у концентрації 0,028 мг/дм3. У попередні роки їх у районах поверхневих питних водозаборів Сіверського Дінця взагалі не знаходили. Ймовірно, це наслідки боїв вздовж русла головної річки українського Сходу.

Від початку повномасштабної війни росії проти України у підконтрольних українському уряду районах Донбасу внаслідок обстрілів затопило щонайменше 10 вугільних шахт. У шахтних водах можуть міститися забруднюючі важкі метали.

Чорне та Азовське моря

Морський рух з усіх українських портів у Чорному морі залишається під загрозою через мінування.

28 липня у Коблево у Миколаївській області на морській міні підірвалося двоє людей.

28 липня внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої отримало пробоїну мале гідрографічне судно у районі гирла Бистрого річки Дунай.

30 липня у Білгород-Дністровському районі до узбережжя прибило якірну міну. Небезпечний предмет підірвали прямо у воді – за лічені метри від берега.

31 липня внаслідок зіткнення з невстановленим вибуховим пристроєм неподалік дунайського гирла Бистре отримав пробоїну лоцманський катер "Орлик". Прохід гирлом Бистрим для суден було тимчасово обмежено. 2 серпня там же на невідомому пристрої підірвався плавучий кран.

У Чорному морі через бойові дії продовжують гинути дельфіни. 29 липня на узбережжі Національного природного парку "Тузлівські лимани" знайшли декілька мертвих дельфінів – азовку і білобочку, а на пляж в Одесі винесло ще одну мертву білобочку. Від початку війни на частині території національного природного парку "Тузлівські лимани" виявили вже 32 мертвих дельфінів.

Нагадаємо, Чехія допоможе Україні у “зеленому” повоєнному відновленні довкілля, зокрема підтримає природні парки, кліматичну політику, реформу системи управління відходами та боротьбу з промисловим забрудненням.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Житомирській області екоінспектори розрахували понад 525 млн гривень збитків, які російські війська завдали довкіллю.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу