Названа країна, в якій зелена енергетика “вбиває” вугільні електростанції shutterstock

Названа країна, в якій зелена енергетика “вбиває” вугільні електростанції

Катерина Бєлоусова

Швидке розширення виробництва відновлюваної енергії дає Австралії значну конкурентну перевагу та можливість стати прикладом для світі у відході від викопного палива

Австралія прискорює відмову від вугілля через зростання сектору ВДЕ, завдяки великому потенціалу сонячного світла й вітру та відносно низьким витратам на встановлення відновлюваної інфраструктури. 

Хоча країна є одним з найбільших експортерів вугілля в світі, “зелена” електроенергія коштує дешевше за викопну, повідомляє Impakter.

Австралія є світовим лідером із сонячної енергії для житлових будинків, де майже третина будинків обладнана СЕС. Так попит на енергію вдень – коли дахи “купаються” в сонячному світлі – впав до рекордно низьких рівнів і зменшив прибутки від дорожчого виробництва електроенергії на вугіллі. 

"Обсяг денного попиту стає настільки малим, що вугільні електростанції залишаються в битві між собою за те, щоб залишатися в мережі" – сказала Джоанна Боуєр, провідний аналітик-дослідник Інституту економіки енергетики та фінансового аналізу.

Так, Ерарінгська електростанція, найбільша у Австралії, припинить роботу у серпні 2025 року, однак компанія Origin Energy планує розпочати встановлення акумуляторної батареї потужністю 700 мегават ще до її зупинки, щоб інтегрувати її у систему ВДЕ Нового Південного Уельсу.

За оцінками Origin Energy, реставрація та реабілітація електростанції коштуватимуть близько A$240 мільйонів ($170 мільйонів).

У 2021 році в Австралії встановили додаткові 3,2 гігават “домашньої” сонячної енергії, що більше ніж потужність Ерарінгської електростанції та дешевше. Це робить вугільні електростанції в майбутньому неекономічними.

На електроенергетичний сектор Австралії припадає майже третина прямих викидів країни, і понад 85% цієї загальної кількості надходить від вугільних електростанцій країни. Так електростанція в Ерарингу щороку викидає 12,7 млн ​​тонн вуглекислого газу.

“Те, що один з найбільших світових експортерів вугілля та джерело деяких із найбільших викидів на душу населення від палива відмовляється від нього швидше, ніж очікувалося, є свідченням того, що перехід можливий”, – підсумував Річі Мерзіан, директор кліматичної та енергетичної програми компанії аналітичного центру Австралійського інституту.

В матеріалі зазначили, що швидке розширення виробництва відновлюваної енергії в Австралії дає їй значну конкурентну перевагу та можливість стати прикладом у всьому світі у відході від викопного палива.

Нагадаємо, Австралія витратить $50 млн на центри уловлювання та зберігання вуглецю.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, країни G7 визначили терміни декарбонізації енергетики.

Читайте також
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу

Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт
Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт

Обсяги інвестицій у зелену економіку зменшили вдвічі – до 28 мільярдів фунтів стерлінгів на рік