Країни G7 визначили терміни декарбонізації енергетики GlobalLookPress

Країни G7 визначили терміни декарбонізації енергетики

Олена Яценьо

Декарбонізувати енергетичний сектор "Велика сімка" домовилася в Берліні

Міністри з питань клімату та навколишнього середовища країн G7 ("Великої сімки") домовилися припинити субсидувати викопне паливо до 2025 року й суттєво декарбонізувати свої економіки до 2035 року.

Плани G7 про скорочення викидів вуглекислого газу (CO2) озвучив міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек, повідомляє Reuters.

"Зроблено значний крок у декарбонізації енергетичного сектору. Зобов'язання, яке тепер узято, говорить про те, що енергетичний сектор у 2035 році у всіх країнах G7 — і це перше нововведення — має бути переважно декарбонізовано... Відмова від вугілля є спільною метою G7", —  сказав міністр ФРН.

У своїй заяві Габек зазначив, що учасники зустрічі також домовилися про скорочення фінансування викопних енергоносіїв до 2025 року. Міністр зазначив, що це складне, але здійсненне завдання.

Німецький міністр нагадав, що кількість вуглекислого газу в атмосфері призведе до підвищення температури планети на 1,5 градуса. Цей поріг учені називають критичним, здатним призвести до серйозної зміни клімату.

Хоча глобальне потепління вже неможливо зупинити, нині завдання полягає в тому, щоб його сповільнити, сказав представник Німеччини.

У випущеному за підсумками засідання комюніке йдеться про те, що країни G7 мають намір відмовитися від використання вугілля для виробництва електроенергії. Але конкретних термінів там не вказано.

Водночас рішення про декарбонізацію залишає можливість подальшого використання викопного палива, якщо обсяги викидів від його використання істотно скоротяться.

У комюніке також згадано зобов'язання до 2030 року домогтися вуглецевої нейтральності для дорожнього сектору та наростити продаж електромобілів.

Нагадаємо, що в G7 входять США, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія і Великобританія. У 2022 році у "Великої сімці" головує Німеччина.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, прем'єр Італії Маріо Драгі заявив, що світ не зможе розв'язати проблем клімату без трьох країн.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС