Австралія витратить $50 млн на центри уловлювання та зберігання вуглецю shutterstock

Австралія витратить $50 млн на центри уловлювання та зберігання вуглецю

Катерина Бєлоусова

Австралія має конкурентну перевагу в CCS завдяки багатим геологічним сховищам світового класу

В Австралії виділять 67 мільйонів австралійських доларів ($49,7 млн) для допомоги в розробці двох центрів уловлювання та зберігання вуглецю (CCS) та підтримки оцінки третього потенційного місця зберігання на заході країни.

Очікується, що з 2028 року центри Burrup і Mid West зменшать викиди на 7,4 мільйона тонн на рік, принесуть понад 1 мільярд австралійських доларів інвестицій та створять понад 2000 робочих місць, повідомляє Energy Voice.

Центрами керуватимуть компанії Woodside та Mitsui E&P.

Міністр промисловості, енергетики та скорочення викидів Ангус Тейлор заявив, що уряд інвестує понад 300 мільйонів австралійських доларів на підтримку розробки та впровадження технологій уловлювання вуглецю.

"Австралія має конкурентну перевагу в CCS завдяки нашим багатим геологічним сховищам світового класу. Доведення низької вартості CCS буде мати важливе значення для скорочення викидів від виробництва СПГ і створення переваги у витратах у виробництві чистого водню", – сказав Тейлор.

Також в уряді Австралії заявили, що буде додаткове фінансування в розмірі до 70 мільйонів австралійських доларів ($52 мільйони) для запропонованого BP хаба зеленого водню вартістю 252,5 мільйона австралійських доларів у Квінані в Західній Австралії.

У бюджеті на  2021-2022 роки заплановані інвестицій у CCS в розмірі 250 мільйонів австралійських доларів.

Уряд Австралії забовʼязується витратити:

  • до 40 мільйонів австралійських доларів на підтримку проектування та будівництва багатокористувацького центру Burrup Burrup, а також мережі збору та транспортування вуглекислого газу (CO2);
  • до 20 мільйонів австралійських доларів на підтримку проектування та будівництва центру збирання та зберігання вуглецю Mitsui E&P Mid West;
  • до 7 мільйонів австралійських доларів на підтримку Buru Energy для оцінки потенціалу зберігання на берегу в басейні Карнарвон.

За даними Global CCS Institute, при ухваленні федерального бюджету на 2022-2023 роки уряд окреслив можливості фінансування для CCS, включаючи 300 мільйонів австралійських доларів для підтримки виробництва СПГ з низьким рівнем викидів та чистого водню в Дарвіні (з пов’язаною інфраструктурою CCS), 200 мільйонів австралійських доларів на нові виробничі потужності з низьким рівнем викидів (включаючи CCS) в регіоні Пілбара та 50 мільйонів австралійських доларів для прискорення розвитку пріоритетних проектів газової інфраструктури та підтримки інвестицій в інфраструктуру трубопроводів для зберігання CO2.

Нагадаємо, ExxonMobil хоче створити центру зберігання вуглецю в Австралії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження Rystad Energy показали, що вартість уловлювання СО2 в світі складе $52 млрд до 2025 року.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року