Нафта і пластик утворили новий тип забруднення з невідомими наслідками Wall Street Journal

Нафта і пластик утворили новий тип забруднення з невідомими наслідками

Катерина Бєлоусова

Необхідні подальші дослідження, щоб повністю зрозуміти потенційні наслідки цього конкретного пластичного утворення, яке, ймовірно, присутнє в багатьох частинах земної кулі

На Канарських островах в іспанському регіоні вчені виявили новий тип прибережного забруднення, що складається в основному з нафти та пластику, який запропонували назвати "пластітар".

Цей унікальний матеріал може становити широку загрозу для морської екосистеми з невідомими екологічними наслідками, повідомляє CTV News.

Вони виявили, що "пластитар" походить від розливу сирої нафти з кораблів. Коли вона досягає берегової лінії то покриває скелі, а пластик вбудовується в смоли.

ctvnews.ca

"Пластитар"

Дослідники знайшли "пластітар" у кількох районах Канарських островів, зокрема у заповіднику та на деяких пляжах, однак вони припускають, що таке явище може бути і в інших прибережних районах по всьому світу.

"Важливим аспектом присутності смоли в прибережному середовищі є той факт, що вона містить вуглеводні, які можуть фотоокислюватися і негативно впливати на морську екосистему, змінюючи екологічну рівновагу", – йдеться у дослідженні.

Вчені вказують на приклад поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ), які присутні в гудроні і можуть бути токсичними для водних організмів, спричиняють ендокринні порушення і можуть бути канцерогенними.

Вони зазначили, що "пластитар", ймовірно, несе подвійну загрозу для морської екосистеми з невідомими наслідками для навколишнього середовища, оскільки пластик може поглинатися морськими організмами, викликаючи закупорку кишечника, внутрішні травми, окислювальний стрес і пошкодження, запальні реакції та інші проблеми.

"Тому необхідні подальші дослідження, щоб повністю зрозуміти потенційні наслідки цього конкретного пластичного утворення, яке, ймовірно, присутнє в багатьох частинах земної кулі", – сказали вчені.

Знайдений пластик включав поліетилен і поліпропіленовий мікропластик, типи полімерів низької щільності, які є одними з найбільш поширених у світі, а також частини деревини, скла, каміння та піску, але в меншій мірі разом із дрібними шматочками мотузки.

Дослідники кажуть, що "пластитар" можна включити до інших нових утворень, пов’язаних із пластиковими відходами в морському середовищі. До них відносяться пластигломерати, які в основному утворюються в результаті неконтрольованого спалювання відходів і можуть включати розплавлений пластик, пляжний осад або пісок, базальтову лаву та органічне сміття; пластичні іржі або уламки пластику, що закладені в оголені хвилями прибережні породи; піропласти або розплавлений пластик зі скелястим виглядом і антропокіни або осадові гірські породи, що містять пластмасу.

Нагадаємо, в Австралії боротьба з пластиком призвела до "надихаючих" результатів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження показало, що до 2060 року кількість пластикових відходів збільшиться втричі.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства