Нафта і пластик утворили новий тип забруднення з невідомими наслідками Wall Street Journal

Нафта і пластик утворили новий тип забруднення з невідомими наслідками

Катерина Бєлоусова

Необхідні подальші дослідження, щоб повністю зрозуміти потенційні наслідки цього конкретного пластичного утворення, яке, ймовірно, присутнє в багатьох частинах земної кулі

На Канарських островах в іспанському регіоні вчені виявили новий тип прибережного забруднення, що складається в основному з нафти та пластику, який запропонували назвати "пластітар".

Цей унікальний матеріал може становити широку загрозу для морської екосистеми з невідомими екологічними наслідками, повідомляє CTV News.

Вони виявили, що "пластитар" походить від розливу сирої нафти з кораблів. Коли вона досягає берегової лінії то покриває скелі, а пластик вбудовується в смоли.

ctvnews.ca

"Пластитар"

Дослідники знайшли "пластітар" у кількох районах Канарських островів, зокрема у заповіднику та на деяких пляжах, однак вони припускають, що таке явище може бути і в інших прибережних районах по всьому світу.

"Важливим аспектом присутності смоли в прибережному середовищі є той факт, що вона містить вуглеводні, які можуть фотоокислюватися і негативно впливати на морську екосистему, змінюючи екологічну рівновагу", – йдеться у дослідженні.

Вчені вказують на приклад поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ), які присутні в гудроні і можуть бути токсичними для водних організмів, спричиняють ендокринні порушення і можуть бути канцерогенними.

Вони зазначили, що "пластитар", ймовірно, несе подвійну загрозу для морської екосистеми з невідомими наслідками для навколишнього середовища, оскільки пластик може поглинатися морськими організмами, викликаючи закупорку кишечника, внутрішні травми, окислювальний стрес і пошкодження, запальні реакції та інші проблеми.

"Тому необхідні подальші дослідження, щоб повністю зрозуміти потенційні наслідки цього конкретного пластичного утворення, яке, ймовірно, присутнє в багатьох частинах земної кулі", – сказали вчені.

Знайдений пластик включав поліетилен і поліпропіленовий мікропластик, типи полімерів низької щільності, які є одними з найбільш поширених у світі, а також частини деревини, скла, каміння та піску, але в меншій мірі разом із дрібними шматочками мотузки.

Дослідники кажуть, що "пластитар" можна включити до інших нових утворень, пов’язаних із пластиковими відходами в морському середовищі. До них відносяться пластигломерати, які в основному утворюються в результаті неконтрольованого спалювання відходів і можуть включати розплавлений пластик, пляжний осад або пісок, базальтову лаву та органічне сміття; пластичні іржі або уламки пластику, що закладені в оголені хвилями прибережні породи; піропласти або розплавлений пластик зі скелястим виглядом і антропокіни або осадові гірські породи, що містять пластмасу.

Нагадаємо, в Австралії боротьба з пластиком призвела до "надихаючих" результатів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження показало, що до 2060 року кількість пластикових відходів збільшиться втричі.

Читайте також
Вчені знайшли несподіване джерело мікропластику, присутнє в кожній оселі
Вчені знайшли несподіване джерело мікропластику, присутнє в кожній оселі

До цього часу ніхто особливо не звертав увагу на побутові губки, як потужних постачальників крихітних часток пластику у довкілля

Вчені розповіли, пластик якого кольору більш небезпечний для людей та довкілля
Вчені розповіли, пластик якого кольору більш небезпечний для людей та довкілля

Вони також дали рекомендації виробникам, дизайнерам і споживачам

Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях