В Австралії боротьба з пластиком призвела до "надихаючих" результатів: як це вдалося shutterstock

В Австралії боротьба з пластиком призвела до "надихаючих" результатів: як це вдалося

Катерина Бєлоусова

Деякі узбережжя стали чистішими на 73%

В Австралії за 6 років кількість пластикового забруднення на узбережжі зменшилася в середньому на 30%, завдяки ініціативам місцевих органів влади.

Експерти австралійського наукового агентства CSIRO, які проводили дослідження, назвали такі зміни "надихаючими", повідомляє The Guardian.

Вчені обстежили 183 прибережні ділянки в шести австралійських штатах на предмет виявлення пластику та іншого сміття у 2018-2019 роках. З них 32 ділянки вивчалися в аналогічний період у 2012-13 роках.

Деякі узбережжя стали чистішими на 73%.

"Це дивовижне свідчення того, як багато може змінитися і як швидко ви можете побачити цю зміну в навколишньому середовищі. Майже 30% за шість років дійсно надихають і можуть допомогти людям зрозуміти вплив нашої поведінки", – сказав дослідник CSIRO та один із співавторів статті Деніз Хардесті.

Кількість пластикового сміття істотно різниться між пляжами в різних австралійських штатах і територіях. Так на прибережних ділянках у Північній території, Тасманії, Південній та Західній Австралії та Вікторії значно менше пластикового сміття, ніж на пляжах у Новому Південному Уельсі.

Дослідники також виявили значно більше сміття на ділянках, близьких до міських районів, та в тих місцях, які за день до дослідження зазнали сильнішого впливу берегових хвиль. А на пляжах, на яких напередодні був сильніший береговий вітер зафіксовано менше сміття.

Проте на деяких окремих ділянках також спостерігалося збільшення кількості сміття, найбільше зафіксоване зростання – 93%.

Хардесті зазначив, що результати були позитивними й показали, як швидко зусилля з підвищення обізнаності громадськості про забруднення пластиком приводять до покращень. 

Дослідження було частиною ширшого, в якому CSIRO вивчав стратегії та політику місцевих органів влади щодо скорочення відходів, щоб краще зрозуміти, які заходи найімовірніше призведуть до зміни поведінки.

Експерти виявили, що найбільший вплив мали дії та програми, які заохочували охорону навколишнього середовища в прибережних районах або використовували економічні заходи – такі як схеми зберігання контейнерів та надійний збір на узбіччі – для мотивації утилізації відходів.

"Я вважаю, що це простий спосіб сказати, що це переговори про гроші. Наявність деяких із цих ресурсів та інфраструктури дозволяє людям легко робити правильні речі", – сказав Хардесті.

Він також додав, що стримуючі засоби, такі як камери спостереження або знаки, що попереджають про те, що пляжі контролюються на предмет незаконних сміттєзвалищ, також мали ефект.

Провідна дослідниця Кетрін Вілліс зазначила, що вчені були здивовані, побачивши таке велике падіння середньої кількості сміття.

"Хоча пластикове забруднення все ще є глобальною кризою, і в нас ще попереду довгий шлях, це дослідження показує, що рішення, прийняті на місцях, на місцевому управлінському рівні, мають вирішальне значення для успішного зменшення забруднення пластиком прибережної території", – сказала вона.

Джефф Енджел, директор альянсу Boomerang Alliance, сказав, що результати показали, що управління муніципальними відходами є корисною стратегією, яку слід підтримувати й надалі. А нові політики, запроваджені в Австралії з 2019 року, такі як заборона одноразового використання пластику та розширення схем зберігання контейнерів, ймовірно, принесуть ще більші переваги.

Нагадаємо, дослідження показали, що до 2060 року кількість пластикових відходів збільшиться втричі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Гонконзі на воду випустили човен-робот, який збирає пластикове сміття.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства