До 2060 року кількість пластикових відходів збільшиться втричі, – дослідження shutterstock

До 2060 року кількість пластикових відходів збільшиться втричі, – дослідження

Катерина Бєлоусова

Разом з пластиком у довкілля потрапляє понад 350 000 різних хімічних речовин

Новий звіт Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) показав, що до 2060 року кількість пластикових відходів у світі збільшиться втричі і перевищить мільярд тонн.

Це відбудеться попри зусилля зі скорочення виробництва первинного пластику, переробки та зменшення відходів, повідомляє Green Queen.

"Забруднення пластиком є ​​однією з найбільших екологічних проблем 21-го століття, що завдає великої шкоди екосистемам і здоров’ю людей", – заявив глава ОЕСР Матіас Корманн.

Звіт збігається з зобов'язаннями країн-членів ООН активізувати зусилля щодо скорочення виробництва та використання пластику, а також збільшити зусилля з переробки.

Проте ОЕСР стверджує, що навіть за умови агресивних зусиль, спрямованих на зменшення попиту, використання та покращення глобальних зусиль з переробки, виробництво пластику, ймовірно, подвоїться до 2060 року. 

За прогнозами, нове виробництво пластику перевищить 1,2 мільярда тонн. У 2019 році виробництво пластику подвоїлося у порівнянні з 1999 роком і склало понад 460 мільйонів тонн.

Разом з пластиком у довкілля потрапляє понад 350 000 різних хімічних речовин.

"Вплив, який ми починаємо спостерігати сьогодні, досить великий, щоб вплинути на важливі функції планети Земля та її систем", – сказала Бетані Карні Алмрот, співавторка дослідження.

Пластикове забруднення вже охопило всю планету. Так мікропластик вперше знайшли в Арктиці у глибоководних відкладеннях обсерваторій HAUSGARTEN, де його рівень складав 13 000 частинок на кілограм осаду. Також в матеріалі зазначили, що цей мікропластик споживається арктичним зоопланктоном, що знаходиться в основі харчових ланцюгів.

Збільшення кількості пластику частково буде обумовлено зростанням населення, особливо в країнах Азії та Африки, однак глобально скоординована політика може призвести до зниження таких цифр. 

У звіті зазначили, що зростання пластикових відходів може бути низьким – до 12% – при значному посиленні зусиль. Адже майже 100 мільйонів тонн пластикових відходів або неправильно обробляються, або потрапляють в навколишнє середовище, що спричиняє смерть понад мільйона морських птахів і понад 100 000 морських ссавців щороку.

Нагадаємо, дослідження EIA показало, що загроза від пластику така ж серйозна, як і від зміни клімату.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, американські вчені знайшли спосіб знищити пластик всього за добу.

Читайте також
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства

Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику
Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику

Лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи

Законодавці ЄС прагнуть посилити норми про забруднення пластиком після аварії в Іспанії
Законодавці ЄС прагнуть посилити норми про забруднення пластиком після аварії в Іспанії

Щороку у навколишнє середовище потрапляє 176 000 метричних тонн пластикових гранул