На Сумщині викрили масштабну схему з продажу лісу за кордон shutterstock

На Сумщині викрили масштабну схему з продажу лісу за кордон

Катерина Бєлоусова

За одну угоду зловмисники отримували понад 80 000 гривень

На Сумщині поліцейські викрили злочинну групу з посадовців та працівників комерційних структур, які налагодили корупційну схему продажу необлікованої деревини, зокрема за кордон.

На підкуп керівництва контролюючих органів, щоб забезпечити їх лояльне ставлення, щомісяця злочинці виділяли 40 000 гривень, повідомляє Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України у Facebook.

Зазначається, що до угрупування входили адвокат, посадові особи лісогосподарського комунального підприємства області, працівники їхніх дочірніх підприємств, а також комерційні структури.

Поліцейські встановили, що керівництво агролісогосподарського комунального підприємства і службовці підконтрольних йому підприємств налагодили корупційну схему відпуску необлікованих лісових ресурсів. Зловмисники домовлялися з низкою підконтрольних лісгоспів, щоб вони постачали значні обсяги необлікованої деревини комерційним структурам.

“Натомість представники районних лісгоспів щомісяця отримували готівкою неправомірну вигоду, яка пропорційно відповідала прибутку від реалізації комерційною структурою пиломатеріалів та лісу-кругляку, зокрема і від експорту”, – розповіли у пресслужбі. 

У повідомленні підкреслили, що для приховування нелегального походження деревини, експорт товару відбувався від імені інших товариств. Спільники за окрему плату могли підтвердити "легальне" походження деревини фіктивними документами. Лише за одну таку угоду підприємець передав службовцям лісгоспу понад 80 000 гривень.

Зазначається, що для прикриття протиправної діяльності дочірні підприємства залучили свого юриста.

Слідчі та оперативники провели 64 обшуки за місцями мешкання, роботи та в автомобілях фігурантів схеми. Вони вилучили фінансово-господарську документацію, чорнові записи, банківські картки, мобільні телефони та гроші.

В повідомленні підкреслили, що трьом учасникам злочинного угруповання повідомлено про підозри. Питання щодо повідомлення підозри іншим особам, що причетні до схеми, вирішується.

Нагадаємо, екоактивісти запідозрили лісівників в незаконній рубці в заказнику "Єзуцький", який входить в заповідну зону регіонального ландшафтного парка "Сеймський" у Сумській області.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Вінниччині колишньому директору ДП "Могилів-Подільське лісове господарство" повідомили про підозру у сприянні вирубці 7 тисяч дерев на  площі 14 гектарів.

Читайте також
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев

Органи місцевого самоврядування також долучилися до озеленення територій

З’явилися дані по темпах висадки дерев в Україні за останні 8 років. Інфографіка
З’явилися дані по темпах висадки дерев в Україні за останні 8 років. Інфографіка

У період з 2015 по 2020 рік в Україні спостерігалася дуже низька динаміка у темпах висадки дерев

У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців

План на весну передбачав 4,8 млн сіянців

Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда