Екоактивісти звинуватили лісівників Сумщини у вирубці заповідного лісу facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Екоактивісти звинуватили лісівників Сумщини у вирубці заповідного лісу

Катерина Бєлоусова

Більшість незаконних рубок в Україні роблять лісокористувачі

Екоактивісти запідозрили лісівників в незаконній рубці дерев в заказнику "Єзуцький", який входить в заповідну зону регіонального ландшафтного парка "Сеймський", що на Сумщині.

Зовнішні ознаки рубки не схожі на “класичну” самовільну, адже на деревах є клейма, повідомляє громадська організація “Українська природоохоронна група” у Facebook.

Як відомо, Сеймський регіональний ландшафтний парк – це найбільша за площею в Сумській області природно-заповідна територія. Будь-які рубки в заповідній зоні парку заборонені.

facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Зазначається, що постійним лісокористувачем ландшафтного парку є ДП "Вирівське" – державне аграрне підприємство, яке має в управлінні кілька сотень гектарів лісу.

Екоактивісти звернулися до державних органів, адже наразі в Україні закрито публічний доступ до документів про рубки. Проте адміністрація РЛП "Сеймський" повідомила, що ДП "Вирівське" не здійснює таких рубок. І взагалі невідомо, хто їх проводить.

“Позиція вкрай дивна. Згідно з законодавством, лісокористувач несе повну відповідальність за рубки на своїй території. Тому дуже сумнівно, що ДП "Вирівське" не знало про рубки в заповідній зоні Сеймського парку”, – розповіли вони.

facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Автори припустили, що через використання застарілої документації ДП "Вирівське" просто не знало, що частина їхньої території – це заповідна зона РЛП "Сеймський". 

“Більшість незаконних рубок в Україні роблять ті, хто мали б цей ліс охороняти – лісокористувачі”, – наголосили вони.

Щоб уникнути незаконних рубок екоактивісти пропонують відкрити публічний доступ до нині закритої інформації про рубки. А також змінити Кримінальний кодекс – передбачити пряму відповідальність посадових осіб лісокористувачів за незаконні рубки "з документами".

Екоактивісти додали, що правоохоронці вже працюють над цією справою.

Нагадаємо, у Вінницькій області постануть перед судом 5 чиновників лісової галузі, махінації яких завдали збитків на 87 мільйонів гривень. За 3 роки вони незаконно зрубали близько 13 тисяч дерев.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Київщині в Яготинському районі на частині території майбутнього заказника місцевого значення "Черняхівські луки" знищили самосійний ліс.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік