На Одещині екоінспекторів звинуватили у знущаннях із рожевого пелікана Shutterstock

На Одещині екоінспекторів звинуватили у знущаннях із рожевого пелікана

Олена Яценьо

Екологи забили на сполох

У санаторно-курортному комплексі "Лиман" у селищі Сергіївка Одеської області утримують у клітці рожевого пелікана, якого занесено до Червоної книги України.

У червні екологи намагалися визволити червонокнижного птаха, але Державна екологічна інспекція загальмувала процес. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів Іван Русєв — співробітник національного природного парку "Тузлівські лимани".

За його словами, пелікан без документів потрапив до цього місця, коли його підстрелили.

Разом із представниками екоінспекції та журналістами центральних телеканалів екологи в середині червня намагалися врятувати пелікана. Але у відпочинковому комплексі їм сказали, що птах "мешкає в чудових умовах, його годують", "не ображають" і "з ним гуляють".

Відтак екологічна інспекція, як зазначив Русєв, "безпідставно, за підписом В. Караулова загальмувала визволення пелікана". Держекоінспектори стверджують, що "пелікан утримується в задовільному стані". Утім, еколог із цим не згодний.

"Тут дивовижному птаху немає де купатися, тут немає побратимів, тут немає родичів, щоб продовжувати рід, тут немає природної свободи. І, нарешті, пелікан не кішка, щоб гратися з ним малечі. Таке ставлення до рідкісних тварин, виховання повністю псує психологію дитини й вона буде вважати, що пелікани — це тварини, які залежать від людини, як і свійський собака, і мешкають в їхніх городах і на подвір'ях, а не вільно в дикій природі", — наголосив Русєв.

Еколог додав, що обласна прокуратура також не реагує на бездіяльність екоінспекції та на нехтування посадовцями законами України "Про Червону книгу" та "Про тваринний світ".

Як писала ЕкоПолітика, у реабілітаційному центрі національного природного парку "Синевир", що на Закарпатті, помер бурий ведмідь Юра. Раніше тварину перевезли сюди з приватного туристичного комплексу в Косові Івано-Франківської області.

Нагадаємо, що співробітники Луцького прикордонного загону зняли на відео знущання з косулі, яку впіймали в полі. Вони утримували дику тварину ногами, приставивши їй до голови зброю.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України