На Миколаївщині заповідну косу перетворили на парк розваг

На Миколаївщині заповідну косу перетворили на парк розваг

Катерина Бєлоусова

Це може повністю знищити біорізноманіття та саму косу

На Миколаївщині у регіональному ландшафтному парку “Тилігульський” Чілову косу забудували МАФами та перетворили її на популярне місце відпочинку. В місця гніздування червонокнижних птахів, оселища тварин та рослин щовихідних приїжджають сотні людей на сотнях машин. Вони паркуються посеред заповідного степу, щоб відпочити на пляжі та покататися на квадроциклах.

Редакція ЕкоПолітики поспілкувалася з екозахисниками зі спільноти кайтсерферів, які розповіли деталі скандалу.

Спортсмени зі спільноти розповіли, що роками тренувалися та відпочивали на лимані без шкоди для природи, навіть проводили акції з прибирання. 

На косі збереглася унікальна дика природа Причорноморʼя. Проте все змінилося з призначенням нового директора РЛП. 

З 2016 року “Тилігульський” очолював відомий природоохоронець Олег Деркач. У грудні 2021 року голова Миколаївської ОДА Віталій Кім без конкурсу призначив новим директором РЛП депутата Миколаївської районної ради від партії "Слуга народу" Олександра Дяченка, який на той час не мав профільної освіти.

У спільноті припускають, що Дяченко та Кім мають приятельські відносини, зокрема через їхнє спільне фото. Також до призначення на посаду Дяченко вже займався встановленням МАФів.

nikcenter.org

Активна забудова коси почалася у 2023 році, коли на території зʼявився перший бар. Згодом встановили намети, кафе, біотуалети, шезлонги, пляжні парасолі тощо. Також почали будувати станцію для кайтсерфінгу, проти якої виступила більшість спортсменів зі спільноти. На косу навіть організували автобусні перевезення.

“Раніше туди приїжджало машин 10. Тепер вся трава, всі комиші витоптані. В лиманах зникли птахи, вода стала зеленою, плавають пляшки. Просто завозять товпи людей, щоб заробляти гроші, – сказав співрозмовник ЕкоПолітики, який побажав не називати своє імʼя. – Раніше людям було не цікаво сюди приїжджати, вони купалися ближче до траси. Зараз приїжджають, щоб пити пиво та ганяти на квадроциклах. Їм зробили парк розваг”.

Підприємці провели комунікації до МАФів, чим значно пошкодили ґрунт та рослинність. Чілова коса є вразливим біотопом, адже її береги постійно піддаються руйнуванню, яке стримує рослинний покрив. Потужна туристична діяльність може повністю знищити косу. 

Заступниця голови Миколаївської філії Національного екологічного центру України Інна Тимченко підкреслила, що така діяльність порушує екологічне законодавство України.

“Протягнули комунікації і зруйнували на великій території грунтовий покрив. Це порушення чинного законодавства. Це знищує помешкання рідкісних видів тварин та рослин. Неочищені стоки з туалетів та від миття посуду обовʼязково будуть потрапляти в акваторію. Також берег буде засмічено сміттям. Три види червонокнижніх птахів гніздяться на Чіловій косі, їхнє помешкання буде зруйновано”, – сказав ексдиректор "Тилігульського" Олег Деркач.

Еколог та біолог національного природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв також погодився з колегою.

“Наплив людей, автомобілей та квадроциклів знищить і ландшафт і птахів”, – сказав він.

Русєв пояснив, що в обʼєктах природно-заповідного фонду вся діяльність регулюється проєктом організації території парку та зонуванням. Можуть бути чотири зони, а саме господарська, регульованої рекреації, стаціонарної рекреації та заповідна, де дозволяється лише наукова діяльність.

Як відомо, РЛП “Тилігульський” входить до територій Смарагдової мережі, а сам лиман – до міжнародного списку Рамсарської конвенції про захист водно-болотних угідь міжнародного значення.

Варто зауважити, що адміністрація РЛП встановила на лимані інформаційну табличку, в якій закликала кайтсерферів не тренуватися на озерах, щоб не зашкодити птахам.

Однак у спільноті назвали таку заяву цинічною, адже табличка встановлена на сусідній косі, де спортсмени не тренуються. Окрім того, підприємці організували катання на банані, а попереджень для них адміністрація не встановила.

Активісти припустили, що встановлення таблички стало своєрідною помстою. Адже спортсмени звернулися до контролюючих органів, які ініціювали початок перевірок РЛП. Так в поліції зареєстровано кримінальне провадження. Однак існують побоювання, що посадовці з Миколаївської ОДА чинять тиск на правоохоронців.

Окрім того, спортсмени звернулися до Державної екологічної інспекції. Проте в перевірці відмовили, посилаючись на мораторій на перевірки під час війни.

Активісти закликають:

  • припинити на косі будь-яку діяльність, яка може нашкодити довкіллю;
  • обмежити трафік людей та навантаження на природу;
  • провести екологічну експертизу Чілової коси та зонування РЛП, яке б задовольняло потреби людей в рекреації, спортсменів у зоні для тренування та зберігало б природно-заповідний фонд.

Нагадаємо, на Одещині суддю Олега Цісельського запідозрили в затягуванні корумпованої справи щодо забудови піщаного пересипу на узбережжі національного природного парку "Тузлівські лимани".

Читайте також
У Дніпрі виявили забруднений ставок у якому живуть червонокнижні черепахи
У Дніпрі виявили забруднений ставок у якому живуть червонокнижні черепахи

За словами жителів району, для очищення водойми потрібна допомога спеціалістів

Екологи закликають не відбудовувати Каховську ГЕС
Екологи закликають не відбудовувати Каховську ГЕС

Вони зазначають, що збалансований та сталий розвиток можливий без відновлення Каховської ГЕС

У Полтаві екоактивісти забили на сполох через вимирання ставків. Фото
У Полтаві екоактивісти забили на сполох через вимирання ставків. Фото

Держекоінспекція не погодила проведення досліджень

На Одещині голову сільради звинуватили в приватизації узбережжя Дністровського лиману
На Одещині голову сільради звинуватили в приватизації узбережжя Дністровського лиману

Землі планували продати приватному підприємцю за $12 тисяч