На Миколаївщині "Енергоатом" може знищити унікальну природу "Бузького Гарду" facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

На Миколаївщині "Енергоатом" може знищити унікальну природу "Бузького Гарду"

Катерина Бєлоусова

“Енергоатом” незаконно здійснював розчистку прибережних смуг та берегоукріплення водосховища

На Миколаївщині найцінніші природні оселища нацпарку “Бузький Гард” опинилися під загрозою затоплення, через плани НАЕК “Енергоатом” щодо підвищення рівня Олександрівського водосховища до позначки 20,7 метрів.

Затоплення острову Гард може повністю знищити світові популяції гвоздики бузької та мерингії бузької, що зустрічаються фактично лише в зоні затоплення, повідомляє “Українська Природоохоронна Група – UNCG” у Facebook.

“Енергоатом” знову розпочав процедуру ОВД.

“Ми із застереженням чекаємо самого звіту з оцінки впливу на довкілля і впевнені, що в усіх його частинах він буде калькою попереднього звіту, адже однаково йдеться про підняття рівня того ж водосховища”, – зазначили природоохоронці.

Підняття рівня води до позначки 16.9 м (про що йдеться в опублікованому повідомленні) – лише початок, оскільки планова діяльність полягає в завершенні добудови Ташлицької ГАЕС.

У повідомленні про плановану діяльність зазначається про проведення великого обсягу роботи, зокрема майже повністю виконане будівництво, а саме будівля ГАЕС для 3-6 гідроагрегатів, водоприймач, всі тунельні водоводи, підвідний і відвідний канали. 

“Незважаючи на те, що діяльність не отримала позитивний висновок ОВД, “Енергоатом” незаконно здійснював розчистку прибережних смуг та берегоукріплення водосховища”, – йдеться в матеріалі.

В рамках проєкту “Енергоатом” планує розширення НПП "Бузький Гард", однак це не компенсує втрати тих унікальних рослин та історичних урочищ, які є винятково в зоні затоплення.

Отриманий енергетиками негативний висновок ОВД у 2021 році передбачає наполегливе прохання Міндовкілля відмовитись від зазначених намірів.

Екоактивісти закликали небайдужу громадськість надсилати в Міндовкілля зауваження та пропозиції. Для цього можна заповнити форму для запиту за посиланням, змінивши тип зі “звернення” на “запит” та надіслати їх на електронну адресу відділу ОВД Міністерства (OVD@mepr.gov.ua) до 3 серпня 2022 року.

Нагадаємо, в Ужанському НПП на Закарпатті співробітники скосили в урочищі осередок червонокнижного пізньоцвіту. Науковців, які брали участь у викошуванні, підозрюють у некомпетентності.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Львові кооперативи в судах намагаються оскаржити факт створення природного заказника "Торфовище Білогорща", щоб віддати його територію під чергові забудови.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості