На майбутньому ринку водню Україна має бути конкурентоспроможною, — Безус shutterstock

На майбутньому ринку водню Україна має бути конкурентоспроможною, — Безус

Олена Яценьо

На другому засіданні робочої групи порушили питання наявності та якості водних ресурсів для виробництва водню

Стратегія розвитку водневої енергетики в Україні на період до 2030 року має передбачати конкурентоздатність країни у виробництві водню та його транспортуванні до Європейського Союзу.

На цьому наголосив Валерій Безус, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, під час другого засідання робочої групи щодо підготовки проєкту Водневої стратегії. Як заступник голови робочої групи, він координуватиме процес розроблення документа, передає пресслужба агентства.

"Україна має посісти конкурентоспроможну позицію на майбутньому перспективному ринку водню. Це потрібно враховувати під час розроблення стратегії. Тому важливо детально опрацювати можливості для максимізації масштабів виробництва водню, економічну рентабельність проєктів, найбільш вигідну географію потенційного розміщення потужностей", — зазначив Безус.

Заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна, під головуванням якої відбулося засідання, вказала на важливість розроблення результативної стратегії.

"Будувати нову галузь складно. Потрібно вести довгу і системну роботу, але ми на правильному шляху. Я переконана, що крок за кроком ми створимо ефективний документ для розвитку водневої енергетики України", — висловила впевненість вона.

Також у засіданні взяли активну участь представники Міндовкілля, Держенергоефективності, оператора ГТС України, Держводагентства та інші члени робочої групи: представники профільних асоціацій, міжнародних організацій, наукових установ та експерти.

Обговорюючи пропозиції до стратегії, учасники сфокусували особливу увагу на питаннях наявності та якості водних ресурсів для виробництва водню, технічні можливості транспортування водню до ЄС, створення водневого продуктопроводу, а також підготовку фахівців, які працюватимуть у водневій енергетиці.

Нагадаємо, як писала ЕкоПолітика, 12 серпня відбулося перше засідання робочої групи щодо підготовки проєкту Стратегії розвитку водневої енергетики в Україні на період до 2030 року.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон