Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню shutterstock

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Катерина Бєлоусова

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

Федеральний уряд і уряд Західної Австралії оголосили про інвестиції в розмірі 140 млн австралійських доларів ($92 млн) у будівництво водневого хабу в Пілбарі, Західна Австралія, де будуть виробляти 492 000 тонн зеленого Н2 на рік.

Хаб стане головним центром з виробництва та експорту водню та потенційно може стати "міжнародними воротами" для виробництва зеленої сталі та чавуну, повідомляє Kallanish.

У матеріалі розповіли, що федеральний уряд і уряди штатів виділили по 70 млн австралійських доларів на будівництво інфраструктури для експорту водню і виробництва відновлюваної енергії, зокрема на:

  • трубопровід для транспортування водню та аміаку між стратегічними промисловими районами Мейтленд і Берруп;
  • модернізацію ключової інфраструктури в Ламсден-Пойнт (Порт-Хедленд);
  • створення до 5 ГВт потужностей зеленої енергії;
  • підтримку навчально-дослідницького інституту екологічно чистої енергетики для навчання мешканців Пілбарі. 

Зазначається, що центр почнуть будувати у 2024 році, а введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028. Його виробнича потужність сягатиме близько 492 000 тонн на рік, що достатньо для заправки 26 000 важких транспортних засобів. Очікується, що завдяки хабу зʼявиться близько 1 тисячі робочих місць.

Прем'єр-міністр Західної Австралії Роджер Кук підкреслив, що хаб є ключовою частиною мети уряду щодо перетворення Західної Австралії на глобальний центр чистої енергії. Проєкт дозволить експортувати водень в Азію, що допоможе зміцнити та диверсифікувати економіку в майбутньому.

"Західна Австралія вже є світовим лідером з видобутку та експорту корисних копалин, а тепер вона також готова стати провідним світовим постачальником водню", – сказав міністр з питань зміни клімату та енергетики Австралії Кріс Боуен.

Нагадаємо, Австралія може стати одним з нових осередків розвитку зеленої металургії завдяки потужним ресурсам відновлювальних джерел енергії, зокрема водню.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, генеральний директор Австралійського оператора енергетичного ринку (AEMO) Деніел Вестерман заявив, що країна збільшила свої шанси стати водневою наддержавою.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон