В Україні почали розробляти Водневу стратегію до 2030 року: зроблено перший крок shutterstock

В Україні почали розробляти Водневу стратегію до 2030 року: зроблено перший крок

Олена Яценьо

Відповідальним за розроблення проєкту визначено Держенергоефективності

Днями відбулося перше засідання Робочої групи щодо підготовки проєкту Стратегії розвитку водневої енергетики в Україні на період до 2030 року.

Про це 12 серпня повідомила пресслужба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

За підсумками засідання визначено основні завдання для виконання Робочою групою та окреслено актуальні питання для подальшого детального опрацювання. Зокрема, Держенергоефективності визначено відповідальним за розроблення Стратегії розвитку водневої енергетики до 2030 року та координатором цього процесу.

В.о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура презентував план розроблення Стратегії водневої енергетики України на період до 2030 року.

Робочу групу, яку очолила заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна, створено за дорученням прем’єр-міністра України. Секретарем призначено Юрія Шафаренка – заступника голови Держенергоефективності.

Підкоморна зазначила, що Стратегія має бути динамічним документом з урахуванням новизни галузі. Вона наголосила, що водень є одним із інструментів декарбонізації та кліматичної політики України і Європи.

Сьогодні водень має вирішальне значення для перетворення Європи на кліматично нейтральний континент до 2050 року. Його перевага – здатність знизити викиди СО2 до мінімальних показників.

До того ж ЄС визначив Україну пріоритетним партнером щодо співпраці у виробництві та використанні водню. З огляду на це для України відкриваються можливості стати гідним енергетичним партнером ЄС, забезпечити внутрішнє використання водню та його експорт, розв'язати актуальні питання сталої роботи енергосистеми.

"Зелений" водень також необхідний для подальшого сталого розвитку відновлюваної енергетики. Адже враховуючи нестабільність вироблення енергії з відновлюваних джерел залежно від погодних умов, з її надлишку можна генерувати водень.

Додамо, що в першому установчому засіданні Робочої групи взяли участь представники різних сторін: влади, бізнесу, асоціацій, міжнародних організацій, наукових установ.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів спільно з Командою офісу підтримки реформ міністерства підготували проєкт Стратегії розвитку водної політики України – Водну стратегію України.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон