На Львівщині лісгосп під видом санітарних рубок зрізав здорові дерева shutterstock

На Львівщині лісгосп під видом санітарних рубок зрізав здорові дерева

Валентина Гембарська

Ситуація свідчить про зловживання та порушення законодавчих правил щодо вирубування дерев

Експерти громадської організації "Ліс" запідозрили лісгосп "Галсільліс", що на Львівщині, у фальсифікації санітарних рубок дерев.

Про це сказано на сайті організації.

Екперти організації перевірили лісові ділянки Яворівського ДЛГП Обласного комунального спеціалізованого підприємства "Галсільліс", що поблизу населених пунктів Бортятин, Новосілки та Глинець Яворівського району Львівської області. Під час перевірки виявили санітарну вибіркову вирубку поблизу населеного пункту Бортятин Судовишницької територіальної громади.

"Під час огляду ділянки звернули увагу на те, що попри наявність клейма відводу на пеньках зрубаних та на кореневих шийках відведених в рубку дерев, відсутніми були мітки категорій технічної придатності деревини. Відтак виник сумнів щодо обґрунтування проведення саме вибіркової санітарної рубки, оскільки зрубані та відведені у рубку дерева за характером крони, стовбура та зрізаних пеньків були здоровими. Вирубували більші за діаметром дерева, водночас у рубку не відвели відсталі в рості дерева та дерева другорядних порід", — підкреслили в ГО.

forestcom.org.ua

Відзначається, що підприємство мало дозвільні документи на проведення рубки, однак до самої процедури виникли зауваження. Експерти провели аналіз зрубаних дерев саме в момент санітарної вирубки.

"Всихаючі дерева, а тим паче сухі — відсутні; хвоя стоячих і зрубаних дерев є темно-зеленою, а не “рудою”, як зазначено в акті лісопатологічного обстеження; кора не відслоюється, а щільно прилягає до стовбура дерева; механічно пошкоджені ділянки смоляться, що вказує зовсім не на всихання дерева! Вітер насадження не пошкодив, зломів та нахилів стовбура понад 30 градусів від вертикальної осі немає. Водночас на ділянці залишені дерева, які варто було б зрубати", — констатують експерти.

forestcom.org.ua

На думку членів ГО, цих фактів достатньо, аби стверджувати, що обґрунтування відведення цієї рубки було сфальсифіковано. А отже рубка має бути визнана незаконною.

Відповідні матеріали ГО "Ліc" надіслала до компетентних органів. Працівникам правоохоронних органів варто звернути уваги на проведення подібних рубок у цьому лісовому підприємстві.

forestcom.org.ua

"Чи є це свідченням недостатньої кваліфікації працівників лісового господарства чи лісопатологів? Навпаки, наші працівники лісового господарствами є достатньо висококваліфікованими фахівцями. Та, на жаль, задля отримання якомога більшого прибутку часто відбувається підміна елементарних лісівничих понять. Звісно, можуть з'явитися виправдовувальні пояснення щодо відведення здорових дерев до санітарних вирубувань. Та це не змінює фактичної ситуації, що свідчить про зловживання та порушення законодавчих правил щодо вирубування дерев", — підсумували в ГО "Ліс".

forestcom.org.ua

Як повідомляла ЕкоПолітика, на початку липня співробітники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру чиновнику з лісової галузі Вінниччини у незаконній видачі дозволів на рубку лісу на 48,6 мільйона гривень.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік