На Харківщині через підпал трави виникло 300 пожеж Харків LIVE

На Харківщині через підпал трави виникло 300 пожеж

Олекса Франко

Протягом тижня пожежники Харківської області ліквідували 106 загорянь сухостою

У Харківській області за останні дні березня стрімко зросла кількість пожеж в екосистемах. Тільки 30 березня місцеві рятувальники 19 разів гасили займання сухостою та сміття загальною площею близько 12 га.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління ДСНС України в Харківській області.

Зокрема, такі пожежі сталися в Богодухівському, Валківському, Великобурлуцькому, Дергачівському, Зміївському, Золочівському, Кегичівському, Краснокутському, Чугуївському, Харківському районах області та Слобідському і Холодногірському районах Харкова. Зазначається, що переважно на відкритих територіях горить очерет і суха трава.

Протягом тижня пожежники Харківської області ліквідували 106 загорянь торішнього сухостою на загальній площі майже 40 га.

Загалом менш ніж за місяць на Харківщині загасили понад 300 пожеж. Про це заступник начальника ДСНС Харківщини Анатолій Торяник розповів в ефірі "Сьогодні Головне". "Суха трава горить, держава зазнає втрат", — сказав Торяник.

Водночас начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям Сергій Колосовський зазначив, що люди самі починають цілеспрямовано палити суху рослинність, щойно опадів немає близько трьох днів.

За його словами, торік загоряння в екосистемах гасили з лютого по травень. Через підпали у 2020 році загинули троє людей. У 2019-му — шестеро.

"90% виникнення всіх пожеж — це людський фактор. Тобто люди своєю безвідповідальністю заподіюють шкоду", — додав Торяник.

Цьогоріч найбільші пожежі сталися 29 березня: у селищі Благодатне Харківського району вигоріло 6 га стерні. Того ж дня в Харкові загорівся очерет площею 5 га. Близько 4 гектарів вигоріло 30 березня, коли загорілась суха трава біля аеропорту.

Як повідомляла ЕкоПолітика, супутники зафіксували 15 000 пожеж в Україні за 28 березня. До того ж реальні цифри можуть бути ще більшими.

Нагадаємо, що 12 березня президент України Володимир Зеленський підписав закон про посилення захисту лісів і запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, який встановлює заборону на спалювання сухої трави в цих зонах. За порушення заборони передбачається адміністративна відповідальність.

Також раніше повідомлялося, що в Україні запустили масштабну інформаційну кампанію проти спалювання листя.

Крім того, ЕкоПолітика розбиралася у своєму матеріалі, як можна змінити ситуацію, що загрожує та чи можуть багатотисячні штрафи зупинити паліїв.

Читайте також
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому

Через обстріл нафтобази у річки потрапило близько 3 тисяч тонн нафтопродуктів

Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер
Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер

Виробництво дешевої “зеленої” електроенергії дозволить заощадити гроші для відбудови

Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів
Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів

Екопарк з перших днів повномасштабного вторгнення перебував під ворожими обстрілами

У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева
У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева

Такий “догляд” за деревами поширений в багатьох містах України