На Дніпропетровщині засихає Булахівський лиман. Відео Bonna Mistress

На Дніпропетровщині засихає Булахівський лиман. Відео

Раніше в цій місцевості гніздилися червонокнижні птахи

У Павлоградському районі Дніпропетровської області засихає Булахівський лиман, який займає половину території орнітологічного заказника державного значення.

Про це повідомляє "Відкритий" .

Згідно з повідомленням, заказник займає площу у 100 гектарів. На половині з них колись розливався лиман, де гніздилися більше сотні видів птахів, більшість з яких - червонокнижні. Зараз замість лиману залишилося невелике болото, а територія навколо перетворилася в степ, який розорюють під поля.

"Зникає поголів'я всіх видів птахів. Ми зараз знаходимося в природному середовищі, але при цьому їх голосів не чуємо. А вони повинні поїдати шкідників, польових гризунів. Але птахів, як бачите, дуже мало", – заявив представник товариства охорони птахів України Михайло Листопадський.

Як повідомляється, замість того, щоб відновити лиман, його розпаювали, хоча, згідно із законом, у таких місцях можна лише випасати худобу та косити сіно.

За словами депутата Межірічцької сільради Сергія Соболя, місцеві фермери пошкодили десятки гектарів заповідної землі.

"Розорані луки навколо заказника, хоча це – порушення земельного законодавства. Але там все одно нічого не виросте. Там солончаки. Просто степ перевели. І соняшнику не буде, і лугів теж не буде. Поки степ відновиться, багато часу мине",– заявив Соболь.

На думку екологів, Булахівський лиман почав засихати через те, що праву притока річки Березнегувата, яка живила його, розорали. При цьому ліва притока, що також наповнювала лиман, вже практично перетворилася на ставок.

"Цю проблему вирішити можна. Надлишки води зі ставка повинні спускатися вниз по балці і потрапляти в лиман, чий гідрологічний режим в такому випадку буде перебувати в оптимальному режимі. Як не буде підтоплення там, не буде і засихання тут", – пояснив Листопадський.


Екологи Дніпропетровської області розробили проєкти відновлення Булахівського лиману. Кажуть, до питання потрібно підійти комплексно: відновлювати річки і захищати землю від незаконних сільгоспробіт.

Необхідно очистити плавні річок Бик і Самара, які наповнюють затоку. Ці роботи вже почалися. Крім того, потрібно вплинути на фермерів, які незаконно перетворили пасовища в поля.

"Ділянки, віддані під сінокіс, вони розорали під поля, чого не можна було робити в жодному разі. І весь плодоносний шар землі змило дощами в річку. Зараз весь цей грунт будуть піднімати і видаляти з нього мул. Надалі його будуть засівати багаторічними лікарськими травами", – заявив представник громадської екологічної ради Дніпропетровської ОДА Микола Терещук, додавши, що з фермерами, які не погодяться добровільно засівати свої поля травами, доведеться судитися.

На думку експертів, відновлювальні роботи триватимуть приблизно три роки. За попередніми прогнозами, повною мірі Булахівський лиман вдасться відновити років за десять.

"Однак таким, як раніше, він вже не стане ніколи", – резюмували в повідомленні.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що активісти почали бити на сполох через забудову Куяльницького лиману.

Читайте також
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини

В Держгеокадастрі запевнили, що порушень використання та оформлення ділянок не виявлено

У Дніпрі "ЕкоПатруль" збирає допомогу для харків’ян: що просять принести
У Дніпрі "ЕкоПатруль" збирає допомогу для харків’ян: що просять принести

Наразі, формують відправлення і закликають всіх охочих приєднуватися