На чорноморських курортах України людей атакують зграї сонечок: вже відомі причини Макс Черкасов

На чорноморських курортах України людей атакують зграї сонечок: вже відомі причини

Комахи заполонили пляжі та воду біля берега, відпочивальники скаржаться на укуси

Впродовж кількох останніх тижнів на чорноморських курортах, розташованих на півдні України, відпочивальники скаржаться на нашестя сонечок.

Комахи, якими зазвичай усі милуються, розмножившись, стали заважати комфортному відпочинку, передає BBC.

Як зазначається, мешканка Херсона Анастасія Друсінова минулого тижня відпочивала на пляжі у Залізному Порту. Дівчина стверджує, що спочатку побачила кілька комах у воді та вирішила їх врятувати, але потім зрозуміла, що морські хвилі просто усіяні сонечками.

"Вони – по всьому пляжу, у воді, літають усюди, сідають прямо на шкіру. Мене не вкусили, але люди скаржились, що коли довго сидиш на пляжі, на тебе сідає багато сонечок,це не дуже приємно", – розповіла очевидиця.

Крім того, про проблему з комахами в курортних місцях повідомляють користувачі соцмереж.

"Вчора на пляжі в Одесі було страшне: і у вухах, і в носі, скрізь... Діти ревіли", – розповіла користувачка Facebook Тетяна Молчанова.

Джерело: Тетяна Молчанова

За словами ентомолога Руслана Мішустіна, через підвищену вологість і велику кількість зелені зросла популяція тлі. У відповідь розмножились сонечка, які харчуються цими шкідниками. В подальшому у пошуках їжі вони почали мігрувати.

"Вони перелітають з місця на місце. Через певний час сонечка мають сісти й опиняються на воді. Вони легкі, тонуть не одразу, і прибоєм їх зносить на узбережжя. Саме під час прибою відбувається скупчення цих комах", – зазначив Мішустін.

За словами фахівця, укус сонечка не становить небезпеки для здоров'я. Виключенням є рідкісні випадки, коли людина має алергію на один з компонентів слини комахи. Також варто бути обережним і не чухати місце укусу, аби не занести вторинну інфекцію.

"Звичайно, вони будуть кусатися. Для будь-якої комахи один з механізмів пізнання навколишнього світу – це спробувати на смак. А може, це якась гігантська, особливо смачна тля? Ось вони й вирішують це перевірити експериментально", – додав ентомолог.

Джерело: Iren Pilipishina 

Як повідомляється, існує понад вісім тисяч видів сонечок. Той, який науковці зафіксували на морських курортах України – семикрапковий, характерний для регіону. Це червона комаха, яка має сім чорних крапочок: по три з кожного боку і одну в центрі.

"Добре, що це наші рідні сонечка, а не азійські, наприклад, які доволі швидко розмножуються на нашій території, менше хворіють від місцевих хвороб і можуть витісняти місцеві види", – наголосив Мішустін, додавши, що комахи будуть накопичуватися на узбережжі, поки є активний сезон міграції і вітер, який сприяє переміщенню.

Згодом сонечка мають розподілитися територією. Частина потоне, а ті, яких вибило на берег, знову спробують злетіти. Науковець стверджує: це не унікальне явище, хоча і відбувається не щороку.

Ще одна з причин такої навали комах – жнива. Велику кількість зернових прибрали одночасно, залишивши сонечок без їжі.
Фахівці зазначають, що це демонструє необхідність зберегти нерозорані природні території, адже саме на них мають перерозподілитися комахи.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у національному природному парку "Тузлівські лимани" в Одеській області знайшли близько двох мільйонів загиблих сонечок.

Читайте також
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря

Екоінспектори відібрали проби води та дослідили їх в лабораторії

Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси
Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси

Ймовірно, шторм став наслідком антропогенної зміни клімату

Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог
Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог

Необхідно створення правильної методики оцінки завданої морю екошкоди, щоб домогтися компенсації від росії

В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років
В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років

Опріснення через підрив Каховської ГЕС негативно вплинуло на популяцію риб-бичків