У нацпарку Одещини виявили загиблими майже 2 мільйони сонечок. Фото facebook.com/rusevivan

У нацпарку Одещини виявили загиблими майже 2 мільйони сонечок. Фото

Олена Яценьо

За словами еколога, їм не пощастило

У національному природному парку "Тузлівські лимани" в Одеській області знайшли близько двох мільйонів загиблих сонечок ("божих корівок").

Про це 9 липня на своїй сторінці у Facebook повідомив еколог і начальник науково-дослідного відділу нацпарку Іван Русєв. За його словами, комахи загинули внаслідок шквальних буревіїв і злив.

"Сотні тисяч, які змогли долетіти через Тузлівські лимани до суші, оселились на піщаному пересипі, на луках і степових ділянках нацпарку і навіть в очереті. Вони мігрували через лимани в пошуках попелиць – основної їжі сонечок. Після шквальних буревіїв та зливи на узбережжі Тузлівських лиманів було нараховано майже два мільйони загиблих яскраво забарвлених жуків. Їм не пощастило", – написав працівник НПП.

Русєв додав, що сонечка стають їжею для інших тварин, особливо для бокоплавів, яких в солоних лиманах безліч.

Також науковець розповів, що сонечко, або божа корівка семикрапкова, – найпоширеніший вид сімейства сонечок (Coccinellidae) із загону жорсткокрилих. Жук корисний для сільського господарства, оскільки його личинки та дорослі особини активно поїдають попелиць та інших шкідливих комах. Зокрема, доросле сонечко за життя з’їдає приблизно кілька тисяч попелиць.

За словами еколога, масове скупчення сонечок можна спостерігати, коли вони змушені мігрувати в пошуках їжі. "У цьому випадку можна побачити величезні скупчення цих комах, які настільки голодні, що починають кусати все, що трапляється їм на шляху", – пояснив Русєв.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у заповіднику "Асканія-Нова" загинуло 550 червонокнижних журавлів через отруєння хімікатами, які використовували у своїх діяльності сільськогосподарські підприємства Херсонської області.

Причини та шляхи розв'язання проблеми обговорили на засіданні парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Читайте також
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник

Екоінспектори подали заяву до поліції та прокуратури

Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції
Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції

Суддя відхилив клопотання про недовіру судді та продовжив розглядати справу

На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото
На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото

Воду з канави терміново відправили на експертизу