На Чернігівщині дві "хрущовки" економлять 50% на опаленні: як їм це вдалося shutterstock

На Чернігівщині дві "хрущовки" економлять 50% на опаленні: як їм це вдалося

Катерина Бєлоусова

Наразі Фонд отримав та зареєстрував 849 заявок від ОСББ на участь у програмі “Енергодім”

У Прилуках мешканці ОСББ, побудованих понад 40 років тому, сплачують вдвічі менше за опалення після енергомодернізації житла.

Вони стали учасниками проєкту “Енергодім”, повідомляється на сайті Фонду Енергоефективності.

Мешканці 40-річної п’ятиповерхівки  “Земська 39” та  63-річну триповерхівки “Героїв авіаторів 62” до участі в проєкті стикались з типовими проблемами, серед яких нерівномірність розподілу тепла, великі тепловтрати через старі вікна й двері тощо.

Тепер ці проблеми вирішено, а витрати на опалення скоротились на 40-50% у порівнянні з аналогічними періодами до модернізації.

Вартість модернізації в будинку “Земська 39” склала 4,2 млн грн, а для будинку “Героїв авіаторів 62” – 4,3 млн грн. Близько 3 млн грн або 70% склав грант за програмою “Енергодім”. 

Після модернізації платіжки змінилися дуже сильно. У середньому економія 45-50%. Для порівняння, вартість опалення трикімнатної квартири у сусідньому будинку становила 3800 грн, у нашому – 1900 грн. Також зрівнялася температура у квартирах, стало у середньому 20°C тепла. Тобто, стало набагато комфортніше жити й при цьому сплачувати за послуги вдвічі менше”, – розповіла Валентина Трохименко, голова правління ОСББ “Земська 39”.

Друге ОСББ має індивідуальне опалення і після модернізації одна квартира споживає близько 50 м3 палива на місяць. А раніше було 120 – 200 м3.

Тепер люди вмикають котли лише раз на добу приблизно на півгодини і температура у квартирах тримається близько 21 оС. Тепер у будинку жити тепло, комфортно, економно і зовні будівля має красивий, естетичний вигляд. Співвласники дуже задоволені”, – зазначила Олена Фесенко, голова ОСББ “Героїв авіаторів 62”.

До енергомодернізації долучилась і Прилуцька міська рада. Вона попередньо погодила погашення 10% вартості з місцевого бюджету на впроваджених енергозаходів у багатоповерхівках. Проте програма досі не прийнята та фінансування не виділено. 

Наразі Фонд отримав та зареєстрував 849 заявок від ОСББ на участь у програмі “Енергодім”. Загальна вартість енергоощадних проектів складає понад 7 млрд грн.

Лише в Чернігівській області зареєстровано 37 заявок, з яких 6 – за пакетом “А” і 31 – за пакетом “Б”. 

“Загальна очікувана вартість проектів – 337,6 млн грн. Розрахована сума грантів – 233,2 млн грн, з яких вже виплачено 11,4 млн грн. Середній рівень економії енергії від впровадження енергоефективних заходів, попередньо розрахований енергоаудиторами – 30,8% (пакет “А” – 19,6%, пакет “Б” – 33%)”, – сказано в матеріалі.

Тим часом від ОСББ міста Прилуки Фонд отримав та схвалив 6 заявок. Серед них 1 – за пакетом “А” і 5 – за пакетом “Б”. Учасникам також відшкодують вартість попереднього енергоаудиту.

Загальна очікувана вартість проектів в м. Прилуки – 26,3 млн грн. Розрахована сума грантів – 18,4 млн грн, з яких вже сплачено 6,6 млн грн. Енергоаудитори розрахували, що середній рівень економії енергіїскладе – 35,1% (пакет “А” – 17,3%, пакет “Б” – 38,6%).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, держбюджетом-2022 передбачено 2,6 мільярди гривень на енергоефективність.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"