Місцеві депутати підтримали будівництво вітрогенераторів на полонині Руна shutterstock

Місцеві депутати підтримали будівництво вітрогенераторів на полонині Руна

Ганна Велика

Активісти зі свого боку заявили, що продовжуватимуть боротьбу за цю ділянку високогір'я

23 травня 14 депутатів Тур'є-Реметівської сільської ради проголосували за надання дозволу на будівництво вітрогенераторів на полонині Руна.

Про це повідомляє видання mukachevo.net, а також активісти “ГО Save Пікуй”, які вже не перший рік протистоять забудові та знищенню екосистем Українських Карпат.

З 24 обранців сільської ради 14 проголосували “за”, інші депутати голосували "проти", утрималися або взагалі були відсутні на сесії.

Мова йде про будівництво 30 вітряків ВЕС на 200 га високогір’я, яке проводитиме ТОВ “УК “Вітряні парки України”. Проте інвестор не тільки не надав громаді жодної конкретики по проєкту "Детальний план території урочища "Полонина Руна" щодо будівництва вітропарку, а й не запропонував альтернативного місця розташування, як того вимагає закон.

Мешканці та екоактивісти також не отримали відповідей на ті зауваження та пропозиції, які вони подавали щодо створення цього об’єкту. Менеджер вітроенергетичної компанії просто пообіцяв враховувати позицію людей, які виступали проти бетонування полонини для облаштування ВЕС.

Варто зазначити, що переважна більшість місцевих мешканців та закарпатської спільноти підтримала розвиток вітроенергетики та розміщення вітряків у громаді, проте запропонувала змінити місце розташування.

Адже громаду не влаштовують ті наслідки, які потягне за собою будівництво на цій високогірній території. Для спорудження вітряків потрібно залучити значну кількість великогабаритної техніки, для якої необхідно буде прокласти кілометри доріг. Створення фундаменту вітроустановки передбачає зняття та вивезення сотень тонн ґрунту, що так само може призвести до ерозії ґрунтів та пошкодження водоносних пластів. І це не кажучи вже про інші негативні наслідки впливу на дику природу унікального високогір'я Карпат.

Нагадаємо, що перед цим Тур'є-Реметівська громада двічі відмовила компанії у розміщенні обладнання на полонині Руна, мотивуючи таке рішення руйнуванням екосистеми та природного гірського ландшафту. А ось тепер виходить, що в інвестора знайшлися якісь вагомі “аргументи”, щоб отримати позитивне рішення...

Як ЕкоПолітика писала у лютому, екоактивісти ГО “Save Пікуй” заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна. У заході тоді взяли участь понад 150 місцевих мешканців та людей з інших громад Закарпаття, членів туристичної спільноти, екологів, науковців. Але забудовник та його лобісти у сільській раді перетворили ці слухання на фарс.

Читайте також
Третина деревини в Україні заготовляється незаконно, – експерти
Третина деревини в Україні заготовляється незаконно, – експерти

Попри збільшення частки відкритих та розслідуваних справ щодо незаконної порубки дерев, кількість серйозних вироків залишається незначною

Прокурори повернули громаді 629 га земель лісового фонду
Прокурори повернули громаді 629 га земель лісового фонду

Їхня вартість становить майже 270 млн грн

Викрито посадовців зони відчуження ЧАЕС, що користувалися спецавто для власних потреб
Викрито посадовців зони відчуження ЧАЕС, що користувалися спецавто для власних потреб

Їх вже звинувачували в інших порушеннях із корупційною складовою за результатами перевірок державних аудиторів

ДП “Ліси України” купує вже 142-гу автівку за пів року, – нардеп Железняк
ДП “Ліси України” купує вже 142-гу автівку за пів року, – нардеп Железняк

Головне лісовпорядне підприємство країни потрапило у рубрику народного обранця з хештегом #дивнізакупівлі