На Закарпатті екоактивісти виступили проти переносу вітропарку з Донеччини shutterstock

На Закарпатті екоактивісти виступили проти переносу вітропарку з Донеччини

Катерина Бєлоусова

Попри відносно низькі показники негативного впливу на довкілля, у вітроенергетичній промисловості постійно підвищуються стандарти

На Закарпатті компанія "УК "Вітропарки України" захотіла провести релокацію вітропарку Краматорська у Жденіївську територіальну громаду.

Спільнота села Щербівець “Save Пікуй” на Facebook-сторінці виступила проти, мотивуючи рішення тим, що вітряки можуть зруйнувати екосистему гір, зокрема полонини Вододільного Хребта. 

В матеріалі зазначили, що Жденіївська селищна рада погодила для компанії проведення метеорологічних досліджень. Екоактивісти припустили, що мова йде про дослідження швидкості вітру у межах полонин.

Як відомо, вітрова енергетика є найбільш екодружнім видом ВДЕ, а українська енергосистема потерпає від дефіциту потужності.

Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков пояснив, що під час генерації електроенергії, вітроенергетичні об’єкти не викидають в атмосферу жодних твердих часток, парникових газів, металів та інших забруднювачів.

Він також розвінчав міфи щодо шумового забруднення від ВЕС та їхньої загрози для птахів та кажанів. 

“Світові дослідження доводять, що вітрова електростанція, яка знаходиться на відстані 500 м до населеного пункту продукує менше шуму, ніж газонокосарка, пилосос або блендер. Сьогодні ж, вітрові електростанції будуються щонайменше на відстані 700 м до найближчих поселень, що  відповідає Державному стандарту України та рекомендаціям МОЗ для житлових районів”, – розповів Конеченков.

Він додав, що численні дослідження різних країн світу доводять, що основними причинами загибелі птахів є зіткнення птахів з фасадами скляних хмарочосів та домашні коти. А на кожний 1 випадок загибелі птахів від вітроагрегату припадає від 1 000 до 2 000 смертей птахів, спричинених котами.

Експерт зазначив, що попри відносно низькі показники негативного впливу на довкілля, у вітроенергетичній промисловості постійно підвищуються стандарти, проводяться набагато більше досліджень, спрямованих на запобігання, мінімізацію і пом’якшення будь-яких впливів на дику природу, ніж в будь-якій іншій галузі.

Екоактивісти зазначили, що сусідня з Жденієво Нижньоворітська громада також розглянула та підтримала клопотання "Вітропарків України" на тимчасове розміщення щогл для метеорологічних вимірювань.

Вони додали, що інша сусідня Тур'є-Реметівська громада двічі відмовила компанії у розміщенні обладнання на полонині Руна, мотивуючи таке рішення руйнуванням екосистеми та природного гірського ландшафту.

Нагадаємо, новий звіт дослідницького центру відновлюваної енергетики REN21 показав, що в Україні через повномасштабне вторгнення росії виведено з експлуатації 90% потужностей вітрових та 30% сонячних електростанцій.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни