Міндовкілля призначило додаткові ОВС двом проєктам із видобутку торфу на Поліссі

Міндовкілля призначило додаткові ОВС двом проєктам із видобутку торфу на Поліссі

У їхніх звітах про вплив на навколишнє середовище знайшли багато неточностей

Міністерство захисту навколишнього середовища призначило додаткові ОВС (оцінка впливу на навколишнє середовище) двом проєктам із видобутку торфу на родовищах "Озеряни", Житомирська область, і "Старнікі", Рівненська область.

Про це повідомляє громадська організація "Екологія. Право. Людина "на своїй сторінці у Facebook. Незважаючи на те, що торфовища покривають всього 3% площі суші, вони відіграють дуже важливу екологічну роль.

"Однак нині торфовища стрімко деградують - 15% усіх торф'яних боліт у світі вже було осушено, а в Україні ця частка перевищує 50%. Однією з причин втрати торфовищ є їх використання для видобування торфу. Відповідно до Закону "Про оцінку впливу на навколишнє середовище", така діяльність повинна проходити ОВС, і це дає хороші шанси громадськості вплинути на збереження цінних боліт від варварського знищення", - сказано в повідомленні.

Активісти наголошують, що оцінка впливу на навколишнє середовище - це реально ефективний інструмент збереження природи, який важливо вміти використовувати.

"Наприклад, на Озерянському родовищі ТОВ "СОТА" планує видобувати понад 5, 3 млн т торфу на площі понад тисячу п'ятсот шістдесят п'ять га, близько третини якої займають незаймані в минулому природні території. Однак якість підготовки звіту з ОВС цього проєкту дуже неякісне. Підприємство вказує, що провело польові дослідження видів рослинного і тваринного світу, проте жодних даних цих досліджень не було наведено, як і посилань на матеріали досліджень.

Це свідчить, що насправді жодних досліджень стану території планованої діяльності не було проведено, зокрема взагалі не було оцінено впливу осушення торфовищ на гідрологічний режим прилеглих територій і на клімат. Наприклад, характеристика рослинного покриву надана в цьому звіті з досліджень 1957, тобто давно застаріла", - пояснили в організації.

За їхніми словами, у звіті трапляються численні неточності й маніпуляції, деяка інформація відверто суперечить здоровому глузду.

"На ділянці "Майдан" родовища "Старнікі" планується видобуток 2,73 млн т торфу на площі понад 390 га, зокрема, у межах сучасного лісового фонду. Однак польових досліджень цієї території під час підготовки звіту щодо ОВС теж не було проведено. У звіті наводиться суперечлива інформація - торфовище осушене, і його ще потрібно осушити. Також не оцінено вплив торфовидобутку на біорізноманіття, гідрорежим території, стан прилеглих річок і клімат", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що з призначення додаткових процедур ОВС посприяли аргументовані зауваження громадськості.

Як повідомляла ЕкоПолітика, раніше начальницю Управління екологічної оцінки Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Марину Тищенкову знову викрили в порушенні під час видачі висновків за оцінкою впливу на навколишнє середовище (ОВС).

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості