Міндовкілля розробило європравила експлуатації сміттєзвалищ

Міндовкілля розробило європравила експлуатації сміттєзвалищ

Катерина Бєлоусова

Таке регулювання є частиною реформи управління відходам

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що відомство розробило документ, який встановлюватиме європейські вимоги до полігонів та сміттєзвалищ.

Нові правила щодо їхньої експлуатації мають повністю відповідати європейським стандартам та сприяти підтриманню стану екологічної безпеки, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Зазначається, що документ неодноразово обговорювали з експертами, громадськістю та учасниками ринку.

“Все для того, аби правила були дієвими. Не просто залишилися “написаними на папері”, але дозволили Україні якісно провести реформу управління відходами, досягти поставленої цілі. Ми відкриті до діалогу та спільного доопрацювання нормативних актів. Ключове -  нове регулювання має відповідати 31-ій Директиві ЄС про захоронення відходів”, – сказав Стрілець.

В повідомленні підкреслили, що з 2010 року в Україні діють правила технічної експлуатації об’єктів оброблення твердих побутових відходів. Однак регулювання не охоплює такі питання, як припинення експлуатації полігонів та догляд за ними після, рекультивацію тощо. 

В пресслужбі розповіли, що нові правила стосуватимуться полігонів для небезпечних відходів, відходів, що не є небезпечними, та інертних. Вони регулюватимуть питання:

  • роботи цих об’єктів;
  • припинення їхньої експлуатації;
  • рекультивацію. 

Раніше програма моніторинг впливу полігонів на довкілля охоплювала лише вплив на повітря, воду та ґрунт. Нові норми включатимуть також:

  • шумове навантаження;
  • фільтрат та виробничі стоки;
  • просідання тіла полігону;
  • метеорологічні параметри тощо.

Зазначається, що також чітко визначатиметься процедура приймання відходів на полігон – перевірка документів, візуальний контроль та верифікація на місці тощо. Окрім того, встановлюватимуться вимоги, які відходи не можуть бути розміщені на полігонах, наприклад, рідкі, вибухонебезпечні та медичні відходи. Також буде заборонено приймати відходи, які були роздільно зібрані для їхнього повторного використання та рециклінгу.

“Регулювання роботи полігонів та сміттєзвалищ в Україні за європейськими стандартами є частиною реформи управління відходам, яка наразі провадиться в Україні”, – наголосили у пресслужбі.

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що усі сміттєві полігони потрібно закрити, рекультивувати й забути про них як про страшний сон.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, уряд затвердив Порядок та Критерії, за якими здійснюватиметься віднесення тих чи інших речовин або предметів до побічних продуктів, тобто критерії віднесення для відходів.

Читайте також
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища

Вміст амонію у ґрунті перевищив норму у 11 разів, а БСК5 у воді – у 16 разів

У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада
У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада

Для вирішення проблеми потрібно побудувати сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод

На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття
На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття

Це несе загрозу для довкілля та здоров’я мешканців громади

На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища
На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища

Ризик забруднення навколишніх територій від звалища існує вже 50 років