Міндовкілля опублікувало законопроєкт "Про екологічний аудит": що передбачає shutterstock

Міндовкілля опублікувало законопроєкт "Про екологічний аудит": що передбачає

Валентина Гембарська

Реалізація закону не потребує додаткових фінансових витрат з державного чи місцевих бюджетів

Міністерство захисту довкілля опублікувало текст законопроєкту "Про екологічний аудит" для громадського обговорення, що триватиме до 13 вересня.

Про це сказано на сайті відомства. Документ передбачає удосконалення процедури проведення екологічного аудиту задля забезпечення прозорих механізмів здійснення процедури.

Зауваження та пропозиції до зазначеного нормативного акта від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань надаються на адресу розробника: вул. Митрополита Василя Липківського, 35; м. Київ, тел. (044) 206-33-05, 206-33-15; факс (044) 206-31-07; e-mail: info@mepr.gov.ua.

Мета: приведення норм Закону України "Про екологічний аудит" у відповідність із законодавством України, а також уточнення положень Закону України "Про екологічний аудит" задля забезпечення прозорих механізмів здійснення екологічного аудиту.

Передбачається приведення Закону України "Про екологічний аудит" у відповідність із Законом України "Про оцінку впливу на довкілля" в частині визначення правових та організаційних засад у сфері здійснення обов’язкового екологічного аудиту щодо об’єктів або видів діяльності, які становлять підвищену екологічну небезпеку.

Необхідність розроблення документу викликана потребою в урегулюванні процедури здійснення обов’язкового екологічного аудиту у разі ліквідації або виведення з експлуатації підприємств, установ або організацій, їхніх структурних підрозділів, що здійснюють види діяльності, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля.

У документі визначено зміст висновку екологічного аудиту, що не було передбачено чинною редакцією закону, та визначено необхідність забезпечення оприлюднення висновків екологічного аудиту на вебсайтах замовників та центрального органу виконавчої влади.

Що передбачає:

  • усунення існуючих прогалин у законодавстві щодо здійснення обов’язкового екологічного аудиту для об’єктів та видів діяльності, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля;
  • врегулювання процедури здійснення обов’язкового екологічного аудиту у разі ліквідації або виведення з експлуатації підприємств, установ або організацій, їх структурних підрозділів, що здійснюють види діяльності, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля;
  • виокремлення з результатів екологічного аудиту висновку екологічного аудиту та визначення його змісту;
  • забезпечення оприлюднення висновків обов'язкового екологічного аудиту на офіційних вебсайтах замовників екологічного аудиту та центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, з урахуванням вимог законодавства України та міжнародно-правових актів, що передбачають право на доступ до екологічної інформації;
  • необхідність здійснення обов’язкового екологічного аудиту на підставі рішення суду про встановлення наявності порушень вимог природоохоронного законодавства України;
  • заміну поняття "статут юридичної особи" на "установчі документи юридичної особи".

Зазначається, що реалізація закону не потребує додаткових фінансових витрат з державного чи місцевих бюджетів.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Світовий банк допоможе створити Український кліматичний фонд, який співфінансуватиме програми з декарбонізації та модернізації.

Читайте також
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи

Нардепи розглянуть 2 профільних законопроєкти, за наявності висновку науково-експертного управління