Медузи повернулися на Азовське узбережжя: чим це небезпечно Shutterstock

Медузи повернулися на Азовське узбережжя: чим це небезпечно

Зростання популяції цих істот свідчить про порушення екологічної рівноваги

Нашестя медуз на Азовському морі не лише перешкоджає купанню відпочивальників, а й є свідченням серйозних змін в екосистемі.

Про це написав у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Як зазначається, експерти називають дві причини збільшення популяції медуз:

  • Через потепління води багато медуз змогли пережити останню зиму. Враховуючи, що клімат й надалі буде теплішати, можна чекати, що кількість медуз лише продовжить зростати.
  • Внаслідок забруднення та неефективного господарювання, річки, які впадають в Азовське море, мілішають та висихають. Зменшення притоку прісної води за останні роки збільшило солоність Азовського моря з 10-12 до 14 проміле.

"Вода стає подібною до чорноморської, тому з Чорного моря почали мігрувати великі медузи – корнерот і аурелія. Поява нових видів загрожує екосистемі Азовського моря, адже медузи знищують велику частину кормової бази місцевих риб", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим зазначається, що, на думку фахівців, у наступні роки кількість медуз не буде зменшуватися.

"Але питання Азовським морем не обмежується. Так у липні спостерігали навалу велетенських медуз біля південного узбережжя Криму. Зі схожою проблемою зіштовхуються і в багатьох інших країнах. До того, різке збільшення популяції медуз за останні роки досягло рівня всесвітнього екологічного лиха", – додав Яловий.

Він зазначив, що на загибель сотень тисяч риб, уражених тропічними медузами скаржаться лососеві ферми в Ірландії. Желеподібні істоти часто викликають перебої у роботі розташованих на узбережжі електростанцій Ізраїлю, США, Японії та інших країн. Також цього року медузи спричинили аварійну зупинку двох енергоблоків АЕС у Південній Кореї.

"Глобальне потепління світового океану значно розширило придатні для медуз ареали. Іншим фактором є надмірний вилов риби: знищення багатьох видів морських хижаків надало медузам безперешкодний доступ до величезної кормової бази. Екоактивісти та вчені наголошують, що велика кількість медуз свідчить про порушення екологічної рівноваги та загрожує подальшою деградацією морських екосистем", – зазначив автор публікації.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що берег курорту на Азовському морі завалило мертвими медузами. Повідомлялося, що пляж від мертвих медуз очищали з допомогою екскаватора, щоб відпочивальники мали змогу підійти до води.

Згодом стало відомо, що нашестя медуз скінчилося.

Читайте також
Рівень солоності Азовського моря майже зрівнявся з Чорним
Рівень солоності Азовського моря майже зрівнявся з Чорним

Солоність Азовського моря сягала 10–12‰, а Чорного – 18‰

В акваторії Маріуполя зафіксували жовтневе нашестя медуз
В акваторії Маріуполя зафіксували жовтневе нашестя медуз

Росіяни засипали 2/3 третини річища Кальміуса та знищили природну течію Кальчика

В Азовському морі масово гинуть дельфіни на заповідній косі
В Азовському морі масово гинуть дельфіни на заповідній косі

Ймовірно, дельфіни загинули у районі острова Бирючий

В Азовському морі масово гине все живе – радник мера Маріуполя
В Азовському морі масово гине все живе – радник мера Маріуполя

Містяни також розповідають про навалу комах